25 feb 2016 16:45

25 feb 2016 16:45

Handspriten missbrukas

SKÖVDE: Apoteken i Skövde höjer vaksamheten mot köp av handsprit och alcogel

Efter att flera ungdomar i Värmland förts till sjukhus med alkoholförgiftning har apoteken där plockat bort handsprit från försäljningshyllorna. I Skövde har man hittills valt att höja uppmärksamheten mot dem som köper om man misstänker missbruk.

På Lloyds apotek i Skövde har personalen inte märkt av något ökat intresse bland ungdomar att försöka köpa alcogel eller handsprit. Apotekschefen Jenny Kjellberg berättar att man ändå diskuterat frågan om de ska plocka bort spriten från självplockhyllorna och i stället enbart sälja över disk, men något centralt beslut finns inte ännu.

– Nu går ju ryktet också bland ungdomarna att man kan berusa sig på handsprit och det är inte bra, säger hon. På websiten Flashback kan man se att unga pratar om alcogel och om det går att dricka den, säger hon.

En del av sortimentet av handsprit är så stark som 85 procent etanol och är farlig att dricka. Men något kräkmedel som finns i många andra industrispriter finns ofta inte i flaskorna som är avsedda för handhygien. I Värmland har man sett en trend hos unga i åldrarna 15-17 år att dricka sig berusade på handsprit och alcogel, och det var här en del apotek valde att bara sälja över disk och tog bort produkterna från butikshyllorna.

– Det vore bra om tillverkarna tillsatte ett kräkmedel i de här produkterna, menar Jenny Kjellberg. Men misstänker vi att någon vill missbruka handspriten så kan vi stoppa ungdomarna från att köpa, vi har rätt att neka försäljning till dem som är under 18 år, säger hon.

I Skövde finns det fyra olika apotekskedjor etablerade och samtliga apotekschefer SLA talat med menar att de ska tackla den nya sprittrenden på samma sätt. De har helt enkelt höjt sin beredskap för att ha kontroll över inköpen så att ingen kan missbruka spritprodukterna.

– Det ligger ju även på oss som apotek att se till att ingen ungdom kan köpa handspriten om vi misstänker att det leder till ett missbruk, säger David Hall, som är apotekschef på Kronans apotek.

På Lloyds apotek i Skövde har personalen inte märkt av något ökat intresse bland ungdomar att försöka köpa alcogel eller handsprit. Apotekschefen Jenny Kjellberg berättar att man ändå diskuterat frågan om de ska plocka bort spriten från självplockhyllorna och i stället enbart sälja över disk, men något centralt beslut finns inte ännu.

– Nu går ju ryktet också bland ungdomarna att man kan berusa sig på handsprit och det är inte bra, säger hon. På websiten Flashback kan man se att unga pratar om alcogel och om det går att dricka den, säger hon.

En del av sortimentet av handsprit är så stark som 85 procent etanol och är farlig att dricka. Men något kräkmedel som finns i många andra industrispriter finns ofta inte i flaskorna som är avsedda för handhygien. I Värmland har man sett en trend hos unga i åldrarna 15-17 år att dricka sig berusade på handsprit och alcogel, och det var här en del apotek valde att bara sälja över disk och tog bort produkterna från butikshyllorna.

– Det vore bra om tillverkarna tillsatte ett kräkmedel i de här produkterna, menar Jenny Kjellberg. Men misstänker vi att någon vill missbruka handspriten så kan vi stoppa ungdomarna från att köpa, vi har rätt att neka försäljning till dem som är under 18 år, säger hon.

I Skövde finns det fyra olika apotekskedjor etablerade och samtliga apotekschefer SLA talat med menar att de ska tackla den nya sprittrenden på samma sätt. De har helt enkelt höjt sin beredskap för att ha kontroll över inköpen så att ingen kan missbruka spritprodukterna.

– Det ligger ju även på oss som apotek att se till att ingen ungdom kan köpa handspriten om vi misstänker att det leder till ett missbruk, säger David Hall, som är apotekschef på Kronans apotek.