29 feb 2016 16:33

29 feb 2016 16:33

Diskussion om Livets brunn inte ny

HERTIG JOHANS TORG: Statyer i fokus redan 2012

Debatten kring Livets brunn var het redan 2012. Mitt i diskussionen var riksdagspolitikern Monica Green (S).
– Jag var inte då och är heller inte i dag beredd att säga att den ska tas bort, men ser gärna en jämställdhetsdiskussion.

Många Skövdebor har reagerat på förslaget om hur Hertig Johans torg i Skövde kan förändras – i det förslaget finns inte Livets brunn med.

Men debatten om den kända fontänen är inte ny. Redan för flera år sedan hamnade Livets brunn, eller rättare sagt en av de fyra statyerna, mitt i en het jämställdhetsdebatt. Statyn Våldet – en naken krigsherre, med en piska i handen som står över en hukande, naken kvinna – kom i fokus under ett kvinnoprojekt i Arena Skövde i november 2012. Dåvarande konstchefen i Skövde, Ingemar Arnesson, sade att Livets brunn borde tas bort eller flyttas på grund av att statyn kunde uppfattas som kvinnoförnedrande. Uttalandet uppmärksammades i hela landet och efteråt sade Arnesson till SLA att han ville problematisera skulpturerna och därför uttryckte sig lite provokativt.

”Inte behandlat”

Skövdepolitikern Monica Green (S) hakade på och vissa tolkade hennes inlägg som att hon ville får bort Livets brunn. Men i dag säger hon till SLA att hon varken då eller nu tar ställning till om Livets brunn ska vara kvar eller inte.

– För det första är förslaget inte politiskt behandlat ännu. Statyerna är historiska och konst kan tolkas på många olika sätt. Men det finns en större fråga i detta och den handlar om att kvinnor ofta avbildas som små och värnlösa och män stora och starka, säger Monica Green som skrev om det hela på sin blogg i november 2012.

Välkomnar diskussion

”Han står där och försvarar den oskyldiga kvinnan mot våldet som kriget bär med sig. Eller vad gör han? Det kan väl inte vara så att han själv utgör det våld som männen utsätter kvinnor för?”. Skulptören Ivar Johnsson (1885-1970) har förklarat att piskmannen symboliserar våldet och kvinnan mänskligheten som skyddar sig.

– Konst är ju upp till betraktaren, men jag välkomnar en jämställdhetsdiskussion om statyer i Skövde, det finns ju fler på samma tema. Jag minns att det gjordes en granskning för några år sedan då kommunen tittade på konsten just ur det perspektivet.

Exakt hur Hertig Johans torg ska förändras är inte klart men i förslaget från Land Arkitektur AB, som vann kommunens upphandling, framgår att man vill att Livets brunn rivs och att delar av fontänen återvänds på ett nytt sätt.

Detta avslöjade SLA i förra veckan.

Arkitektfirman har också tyckt till i statyfrågan: ”Dessutom symboliserar skulpturgruppen, som vi uppfattar det, en syn på kvinna och man som är daterad”.

Många Skövdebor har reagerat på förslaget om hur Hertig Johans torg i Skövde kan förändras – i det förslaget finns inte Livets brunn med.

Men debatten om den kända fontänen är inte ny. Redan för flera år sedan hamnade Livets brunn, eller rättare sagt en av de fyra statyerna, mitt i en het jämställdhetsdebatt. Statyn Våldet – en naken krigsherre, med en piska i handen som står över en hukande, naken kvinna – kom i fokus under ett kvinnoprojekt i Arena Skövde i november 2012. Dåvarande konstchefen i Skövde, Ingemar Arnesson, sade att Livets brunn borde tas bort eller flyttas på grund av att statyn kunde uppfattas som kvinnoförnedrande. Uttalandet uppmärksammades i hela landet och efteråt sade Arnesson till SLA att han ville problematisera skulpturerna och därför uttryckte sig lite provokativt.

”Inte behandlat”

Skövdepolitikern Monica Green (S) hakade på och vissa tolkade hennes inlägg som att hon ville får bort Livets brunn. Men i dag säger hon till SLA att hon varken då eller nu tar ställning till om Livets brunn ska vara kvar eller inte.

– För det första är förslaget inte politiskt behandlat ännu. Statyerna är historiska och konst kan tolkas på många olika sätt. Men det finns en större fråga i detta och den handlar om att kvinnor ofta avbildas som små och värnlösa och män stora och starka, säger Monica Green som skrev om det hela på sin blogg i november 2012.

Välkomnar diskussion

”Han står där och försvarar den oskyldiga kvinnan mot våldet som kriget bär med sig. Eller vad gör han? Det kan väl inte vara så att han själv utgör det våld som männen utsätter kvinnor för?”. Skulptören Ivar Johnsson (1885-1970) har förklarat att piskmannen symboliserar våldet och kvinnan mänskligheten som skyddar sig.

– Konst är ju upp till betraktaren, men jag välkomnar en jämställdhetsdiskussion om statyer i Skövde, det finns ju fler på samma tema. Jag minns att det gjordes en granskning för några år sedan då kommunen tittade på konsten just ur det perspektivet.

Exakt hur Hertig Johans torg ska förändras är inte klart men i förslaget från Land Arkitektur AB, som vann kommunens upphandling, framgår att man vill att Livets brunn rivs och att delar av fontänen återvänds på ett nytt sätt.

Detta avslöjade SLA i förra veckan.

Arkitektfirman har också tyckt till i statyfrågan: ”Dessutom symboliserar skulpturgruppen, som vi uppfattar det, en syn på kvinna och man som är daterad”.