29 feb 2016 18:13

14 jul 2017 16:20

Rosa huset väcks till liv igen

SKÖVDE: KAC vill inreda ny utställningslokal i Rosa huset

Kulturarbetarcentrum i Skövde vill inreda en utställningslokal i det gårdshus som ligger i anslutning till Rosa huset, dessutom ska kommunen renovera bostaden på ovanvåningen till en konstnärslägenhet.
– Det kommer att bli en fin kulturhörna här, säger Ulf Nilsson i KAC.

Rosa huset som ligger granne med Kulturhuset ser ut att få nytt liv under året om alla planer går i lås. Kulturarbetarcentrum som är en av kommunens hyresgäster i den rosa byggnaden vill nu inreda gårdshuset till utställningslokal. Som extra hjälp till den hyra föreningen ska betala söker de ett utökat bidrag av Skövde kommun på 10 000 kronor. För att få till en attraktiv utställningslokal kommer KAC själva att inreda lokalen och stå för den kostnaden.

– Det kommer att bli en fantastiskt fin lokal att visa konstutställningar i, säger ordföranden i KAC, Ulf Nilsson. Vi kommer att renovera lokalen i egen regi och det blir mycket arbete med det, men det blir också väldigt roligt att kunna använda den här fina lokalen som stått tom så länge, säger Ulf Nilsson.

Men planerna sträcker sig längre än så, de vill även göra en uppfräschning av innergården för att få större ytor. Man har även idéer om kafébord och ändrade belysningspunkter.

Lägenheten på andra våningen ska också komma till användning. Kommunen planerar att bygga om bostaden till ateljé och bostad för de olika gästande konstnärer som konstmuseet samarbetar med. Lägenheten kommer att rustas upp med kök, boendedel samt en ateljé.

– Det ligger i linje med vår process om ett ökat internationellt konstnärssamarbete samt att stärka kopplingen till det lokala konstarbetet i Rosa huset, säger Tomas Asplund Gustafsson på konstenheten.

Gårdshuset som nu är aktuellt att tas i bruk igen har tidigare tjänat både som brygghus, bagarstuga och cykelverkstad, på ovanvåningen finns en bostadslägenhet. Rosa huset byggdes 1862 och genomgick en renovering på 1990-talet, sedan dess har gårdshuset stått tomt och öde.

Rosa huset som ligger granne med Kulturhuset ser ut att få nytt liv under året om alla planer går i lås. Kulturarbetarcentrum som är en av kommunens hyresgäster i den rosa byggnaden vill nu inreda gårdshuset till utställningslokal. Som extra hjälp till den hyra föreningen ska betala söker de ett utökat bidrag av Skövde kommun på 10 000 kronor. För att få till en attraktiv utställningslokal kommer KAC själva att inreda lokalen och stå för den kostnaden.

– Det kommer att bli en fantastiskt fin lokal att visa konstutställningar i, säger ordföranden i KAC, Ulf Nilsson. Vi kommer att renovera lokalen i egen regi och det blir mycket arbete med det, men det blir också väldigt roligt att kunna använda den här fina lokalen som stått tom så länge, säger Ulf Nilsson.

Men planerna sträcker sig längre än så, de vill även göra en uppfräschning av innergården för att få större ytor. Man har även idéer om kafébord och ändrade belysningspunkter.

Lägenheten på andra våningen ska också komma till användning. Kommunen planerar att bygga om bostaden till ateljé och bostad för de olika gästande konstnärer som konstmuseet samarbetar med. Lägenheten kommer att rustas upp med kök, boendedel samt en ateljé.

– Det ligger i linje med vår process om ett ökat internationellt konstnärssamarbete samt att stärka kopplingen till det lokala konstarbetet i Rosa huset, säger Tomas Asplund Gustafsson på konstenheten.

Gårdshuset som nu är aktuellt att tas i bruk igen har tidigare tjänat både som brygghus, bagarstuga och cykelverkstad, på ovanvåningen finns en bostadslägenhet. Rosa huset byggdes 1862 och genomgick en renovering på 1990-talet, sedan dess har gårdshuset stått tomt och öde.