01 mar 2016 10:13

01 mar 2016 16:32

Misstänks för grova stölder

STÖLDER: Begärs fortsatt häktade

De två männen har varit häktade sedan i december misstänkta för traktorstölder i Skövde och på andra platser i landet. På tisdagen begärde åklagaren ytterligare två veckors förlängning av åtalstiden.

I december stals två John Deere-traktorer, värda flera miljoner kronor, från en gård utanför Skövde. Två män, 31 och 45 år gamla, greps i närheten av Lerdala samma dag. Ytterligare två män som befann sig på platsen lyckades fly och de stulna traktorerna var också borta och polisen lyckades inte, trots snabba insatser, att spåra dem. Förmodligen hann männen fly utomlands med traktorerna. Polisen har tidigare sagt att man misstänker att det handlar om en omfattande och organiserad brottslighet.

De två gripna männen häktades i mitten på december misstänkta för grov stöld. Därefter har de omhäktats vid flera tillfällen. På tisdagen skulle åtalet kommit, men eftersom förundersökningen inte är klar begärde åklagaren förlängd åtalstid till och med den 15 mars. Förutom stölden i Skövde har de två också redan tidigare i utredningen kunnat knytas till fem andra traktorstölder, bland annat i Norrköping, Kumla och i Kista.

Den äldre av de två männen gick med på förlängningen utan omhäktningsförhandling, den yngre ville dock ha en förhandling men omhäktades alltså efter den.

När Skövdepolisen utredde traktorstölden blev företeelsen med stulna traktorer i landet, det har skett ett 50-tal stölder på olika håll den senaste tiden, en nationell angelägenhet. Polisen i region Väst, dit Skaraborg hör, initierade en kontakt med Nationella operativa avdelningen (Noa), före detta Rikskriminalen, gällande traktorstölderna. Noa visade intresse och anser nu att traktorstölderna är en nationell angelägenhet som ska kartläggas.

I december stals två John Deere-traktorer, värda flera miljoner kronor, från en gård utanför Skövde. Två män, 31 och 45 år gamla, greps i närheten av Lerdala samma dag. Ytterligare två män som befann sig på platsen lyckades fly och de stulna traktorerna var också borta och polisen lyckades inte, trots snabba insatser, att spåra dem. Förmodligen hann männen fly utomlands med traktorerna. Polisen har tidigare sagt att man misstänker att det handlar om en omfattande och organiserad brottslighet.

De två gripna männen häktades i mitten på december misstänkta för grov stöld. Därefter har de omhäktats vid flera tillfällen. På tisdagen skulle åtalet kommit, men eftersom förundersökningen inte är klar begärde åklagaren förlängd åtalstid till och med den 15 mars. Förutom stölden i Skövde har de två också redan tidigare i utredningen kunnat knytas till fem andra traktorstölder, bland annat i Norrköping, Kumla och i Kista.

Den äldre av de två männen gick med på förlängningen utan omhäktningsförhandling, den yngre ville dock ha en förhandling men omhäktades alltså efter den.

När Skövdepolisen utredde traktorstölden blev företeelsen med stulna traktorer i landet, det har skett ett 50-tal stölder på olika håll den senaste tiden, en nationell angelägenhet. Polisen i region Väst, dit Skaraborg hör, initierade en kontakt med Nationella operativa avdelningen (Noa), före detta Rikskriminalen, gällande traktorstölderna. Noa visade intresse och anser nu att traktorstölderna är en nationell angelägenhet som ska kartläggas.