03 mar 2016 16:55

03 mar 2016 16:55

Berättelser i galleriet

SKÖVDE: Göran Magnusson ställer ut på Galleri Lucifer

Landskapsrum, interiörer, situationer är rubriken för konstutställningen med måleri av Göran Magnusson. Det är även titeln på den bok om hans bildvärd som presenteras på lördagens vernissage på Galleri Lucifer.

Bilderna på utställningen kan föra tankarna till amerikanen Edward Hoppers måleri, eller som galleristen Rune Lindström tolkar bilderna; Han menar att målningarna för tankarna till regissören David Lynch och hans berömda tv-serie Twin Peaks. Det finns en osäkerhet och något vagt i bilderna som gör att man frågar sig vad som hänt, eller kommer att hända. Men några tolkningar av bilderna får man inte av konstnären själv, man får forma sin egen berättelse när man betraktar konstverken.

– Jag vill att bilden ska vara öppen för egna tolkningar, bilderna har ingen egen bakomliggande historia så det blir upp till betraktaren, säger Göran Magnusson om sina bilder. En del människor vill se något nostalgiskt i mina konstverk, jag vill inte se det så men en viss tidlöshet finns i bilderna, säger han.

Interiörerna i många av konstverken är ganska neutrala men för också tankarna tillbaka mot tidigare decennier, flera av rummen i bilderna känns som hämtade direkt från 60-talet. Enda tavlan i utställningen utan människor i bilden förställer en villa med garageuppfart, med en röd Volvo i ena hörnet osar bilden verkligen av 70-tal. Så gott som alla bilder har dock människor i fokus, ofta betraktar de något som uppenbarligen finns utanför bildytan eller så tittar figurerna bort från varandra i målnigarna. Men det är inte verkliga människor som står modell.

– Till vissa motiv hittar jag en bild i någon tidning eller katalog och så använder jag kanske den rörelse som personen på bild är i som en slags inspiration. De är stillsamma och ganska så inåtvända figurer ibland, säger konstnären.

Göran Magnusson jobbar ofta med flera bilder samtidigt och på så vis kan han fundera över det som han tycker är viktigast i bilden, färgen och kompositionen. Han målar ofta över en figur som inte stämmer in, eller byter färg på något föremål.

– Jag ställer undan bilder ibland, dels får acrylfärgen torka och så ser jag bilden med friska ögon nästa dag,

Bilderna på utställningen kan föra tankarna till amerikanen Edward Hoppers måleri, eller som galleristen Rune Lindström tolkar bilderna; Han menar att målningarna för tankarna till regissören David Lynch och hans berömda tv-serie Twin Peaks. Det finns en osäkerhet och något vagt i bilderna som gör att man frågar sig vad som hänt, eller kommer att hända. Men några tolkningar av bilderna får man inte av konstnären själv, man får forma sin egen berättelse när man betraktar konstverken.

– Jag vill att bilden ska vara öppen för egna tolkningar, bilderna har ingen egen bakomliggande historia så det blir upp till betraktaren, säger Göran Magnusson om sina bilder. En del människor vill se något nostalgiskt i mina konstverk, jag vill inte se det så men en viss tidlöshet finns i bilderna, säger han.

Interiörerna i många av konstverken är ganska neutrala men för också tankarna tillbaka mot tidigare decennier, flera av rummen i bilderna känns som hämtade direkt från 60-talet. Enda tavlan i utställningen utan människor i bilden förställer en villa med garageuppfart, med en röd Volvo i ena hörnet osar bilden verkligen av 70-tal. Så gott som alla bilder har dock människor i fokus, ofta betraktar de något som uppenbarligen finns utanför bildytan eller så tittar figurerna bort från varandra i målnigarna. Men det är inte verkliga människor som står modell.

– Till vissa motiv hittar jag en bild i någon tidning eller katalog och så använder jag kanske den rörelse som personen på bild är i som en slags inspiration. De är stillsamma och ganska så inåtvända figurer ibland, säger konstnären.

Göran Magnusson jobbar ofta med flera bilder samtidigt och på så vis kan han fundera över det som han tycker är viktigast i bilden, färgen och kompositionen. Han målar ofta över en figur som inte stämmer in, eller byter färg på något föremål.

– Jag ställer undan bilder ibland, dels får acrylfärgen torka och så ser jag bilden med friska ögon nästa dag,