08 mar 2016 14:41

08 mar 2016 14:42

Skövde i botten i ny rapport

NYHETER: Svenskt näringsliv rapport om företagsamheten

Det är si och så med företagsamheten hos Skövdeborna. Här finns lägst andel företagsamma människor i hela Skaraborg visar en ny rapport.
– En förklaring är att Skövde är en högskoleort, säger Sebastian Mårtensson, Svenskt näringsliv.

Kommunledningen har stora planer för Skövde – 2025 ska det finnas 60 000 Skövdebor. Det byggs nya stadsdelar och köpcentrum och många företag vill etablera sig här – Skövde är en expansiv kommun. Men när det gäller den totala företagsamheten hos människor i arbetsför ålder i kommunen under 2015 är det inte lika uppåt.

Det visar Svenskt näringslivs färska rapport. I undersökningen räknas en person som företagsam som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag

Sämst i Skaraborg...

Även om Skövdesiffrorna har ökat med 0,2 procentenheter sedan förra mätningen – till 9,1 procent eller 3 598 företagsamma personer – är Skövde ändå sämst i Skaraborg (Essunga bäst med 17,2 procent) och näst sämst i Västra Götaland, bara Trollhättan är sämre med 7,5 procent.

Men som alltid med siffror finns det omständigheter som gör att man kan se på dem med andra ögon.

– Det är svårt att analysera skillnader mellan kommuner och det kan vara vanskligt att dra slutsatser. Men en förklaring när det gäller Skövde är att det är en högskoleort med många studenter, det drar ju upp invånarantalet säger Sebastian Mårtensson, Svenskt näringsliv i Västra Götaland.

En annan förklaring kan vara att det på orter där företagsamheten är etablerad sedan länge är det vanligare att människor blir mer företagsamma. Och tvärtom där stora arbetsgivare funnits länge.

– Då kan det bli så att man hellre tar en anställning än startar eget. I Skövde finns ju stora offentliga arbetsgivare och ett par storföretag.

...och näst bäst

Att säga att Skövdeborna inte är företagsamma är enligt Mårtensson att överdriva.

– Företagarandan finns även i Skövde, inte minst när det gäller dataspelsbranschen. Alla kan givetvis inte starta spelföretag, men det är viktigt att det finns företag som vågar, det banar väg för fler.

I årets undersökning har företagsamheten inom välfärdssektorn specialstuderats. Mellan 2010 och 2015 har andelen företagsamma människor per tusen invånare ökat från 2,7 procent till 3,1 procent i Skövde.

Detta innebär näst bäst i Skaraborg och en 7:e plats bland länets 49 kommuner.

Kommunledningen har stora planer för Skövde – 2025 ska det finnas 60 000 Skövdebor. Det byggs nya stadsdelar och köpcentrum och många företag vill etablera sig här – Skövde är en expansiv kommun. Men när det gäller den totala företagsamheten hos människor i arbetsför ålder i kommunen under 2015 är det inte lika uppåt.

Det visar Svenskt näringslivs färska rapport. I undersökningen räknas en person som företagsam som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag

Sämst i Skaraborg...

Även om Skövdesiffrorna har ökat med 0,2 procentenheter sedan förra mätningen – till 9,1 procent eller 3 598 företagsamma personer – är Skövde ändå sämst i Skaraborg (Essunga bäst med 17,2 procent) och näst sämst i Västra Götaland, bara Trollhättan är sämre med 7,5 procent.

Men som alltid med siffror finns det omständigheter som gör att man kan se på dem med andra ögon.

– Det är svårt att analysera skillnader mellan kommuner och det kan vara vanskligt att dra slutsatser. Men en förklaring när det gäller Skövde är att det är en högskoleort med många studenter, det drar ju upp invånarantalet säger Sebastian Mårtensson, Svenskt näringsliv i Västra Götaland.

En annan förklaring kan vara att det på orter där företagsamheten är etablerad sedan länge är det vanligare att människor blir mer företagsamma. Och tvärtom där stora arbetsgivare funnits länge.

– Då kan det bli så att man hellre tar en anställning än startar eget. I Skövde finns ju stora offentliga arbetsgivare och ett par storföretag.

...och näst bäst

Att säga att Skövdeborna inte är företagsamma är enligt Mårtensson att överdriva.

– Företagarandan finns även i Skövde, inte minst när det gäller dataspelsbranschen. Alla kan givetvis inte starta spelföretag, men det är viktigt att det finns företag som vågar, det banar väg för fler.

I årets undersökning har företagsamheten inom välfärdssektorn specialstuderats. Mellan 2010 och 2015 har andelen företagsamma människor per tusen invånare ökat från 2,7 procent till 3,1 procent i Skövde.

Detta innebär näst bäst i Skaraborg och en 7:e plats bland länets 49 kommuner.