11 mar 2016 16:10

11 mar 2016 16:10

Frias i hovrätten för försök till rån

NYHETER: Inte ställt utom rimligt tvivel

Tre personer åtalades för inblandning i rånförsöket mot Shell förra året – en av dem sköt ett skott i luften framför den anställde. Två av männen friades i tingsrätten. Nu frias även den tredje i hovrätten.

I januari 2015 utsattes Shell/Seven Eleven i Skövde för ett brutalt rånförsök. En beväpnad man med rånarluva hotade en anställd som var på väg att lämna butiken – rånaren försökte tvinga sig in och avlossade också ett skott. Den anställde reagerade snabbt och tog sig tillbaka in, när dörren öppnades utlöstes larmet och lokalen rökfylldes. Han gömde sig och larmade polisen.

Erkände brottet

Senare under natten greps tre män i närheten, två 20-åringar från Skövde och en 29-åring från Södertälje, när de knuffade på en bil som fått bensinstopp. De tre förnekade brott och hade inledningsvis olika versioner om varför de befann sig i närheten av Shell kort efter rånet.

Men dagen innan rättegången i tingsrätten i Skövde tog ärendet en ny vändning. 29-åringen ville erkänna rånförsöket, dock inte grovt brott. Via sin advokat kontaktade han polisen och lämnade över en karta över området kring Coop Extra i Skövde där han skulle ha gjort sig av med vapnet efter rånförsöket. Han uppgav att han inte ville att de två 20-åringarna skulle dömas för något de inte gjort och ville ta ansvar. Men något vapen hittades inte. Ett annat skäl till att han talade om var vapnet skulle finnas var enligt hans advokat att 29-åringen ville visa att vapnet inte var ett riktigt vapen.

De nya uppgifterna ledde till att Skövdeborna försattes på fri fot.

29-åringen dömdes dock för rånförsök av normalgraden till fängelse i 1,5 år.

Ljög i tingsrätten

Domen överklagades – åklagaren ville att mannen skulle dömas för försök till grovt rån och 29-åringen ville frikännas. Han uppgav att han ljugit i tingsrätten om sin skuld för att han ville skydda de två 20-åringarna. Uppgiften till polisen om var vapnet låg hittade han bara på för att verka trovärdig när han erkände brottet.

Under hovrättsförhandlingen pekade han i stället ut en annan möjlig gärningsman, som han dock bara ville uppge förnamnet på.

Hovrätten säger i din dom som meddelades i dagarna att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det var 29-åringen som hotade den Shellanställde i avsikt att stjäla. Därför ogillas åtalet.

I januari 2015 utsattes Shell/Seven Eleven i Skövde för ett brutalt rånförsök. En beväpnad man med rånarluva hotade en anställd som var på väg att lämna butiken – rånaren försökte tvinga sig in och avlossade också ett skott. Den anställde reagerade snabbt och tog sig tillbaka in, när dörren öppnades utlöstes larmet och lokalen rökfylldes. Han gömde sig och larmade polisen.

Erkände brottet

Senare under natten greps tre män i närheten, två 20-åringar från Skövde och en 29-åring från Södertälje, när de knuffade på en bil som fått bensinstopp. De tre förnekade brott och hade inledningsvis olika versioner om varför de befann sig i närheten av Shell kort efter rånet.

Men dagen innan rättegången i tingsrätten i Skövde tog ärendet en ny vändning. 29-åringen ville erkänna rånförsöket, dock inte grovt brott. Via sin advokat kontaktade han polisen och lämnade över en karta över området kring Coop Extra i Skövde där han skulle ha gjort sig av med vapnet efter rånförsöket. Han uppgav att han inte ville att de två 20-åringarna skulle dömas för något de inte gjort och ville ta ansvar. Men något vapen hittades inte. Ett annat skäl till att han talade om var vapnet skulle finnas var enligt hans advokat att 29-åringen ville visa att vapnet inte var ett riktigt vapen.

De nya uppgifterna ledde till att Skövdeborna försattes på fri fot.

29-åringen dömdes dock för rånförsök av normalgraden till fängelse i 1,5 år.

Ljög i tingsrätten

Domen överklagades – åklagaren ville att mannen skulle dömas för försök till grovt rån och 29-åringen ville frikännas. Han uppgav att han ljugit i tingsrätten om sin skuld för att han ville skydda de två 20-åringarna. Uppgiften till polisen om var vapnet låg hittade han bara på för att verka trovärdig när han erkände brottet.

Under hovrättsförhandlingen pekade han i stället ut en annan möjlig gärningsman, som han dock bara ville uppge förnamnet på.

Hovrätten säger i din dom som meddelades i dagarna att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det var 29-åringen som hotade den Shellanställde i avsikt att stjäla. Därför ogillas åtalet.