12 mar 2016 17:29

12 mar 2016 17:29

Toner från vacker epok

KULTUR: Stämningsfull eftermiddag

Frankrike tidigt 1900-tal. Eran kallas för La belle époque och kom att få ett abrupt slut. Men det hann skrivas massor av bra musik innan Första världskriget bröt ut.

Det var fullsatt i Frejasalen i Kulturhusets källare när Göteborgsoperan ställde till med tenorfest. Olof Söderberg, Anders Håkansson och Carl Walin bjöd på stycken från stora namn som Richard Strauss, Ralph Vaughan Williams och Sergej Rachmaninov. Vid flygeln satt Ulrich Staerk.

Framsteg

La belle époque präglades av tekniska framsteg, social samvaro på caféer och barer och av expanderande konst. Allt tog slut när skotten i Sarajevo föll 1914 och Första världskriget bröt ut.

Skotten i Sarajevo

Men de tre rutinerade tenorerna bjöd på stämningsfull sång från perioden. Olof Söderberg har varit anställd på Göteborgsoperans under hela 2000-talet och kunde senast höras i Skövde innan jul. Carl Wallin har sjungit på såväl Kungliga operan, Folkoperan och Drottningholms slottsteater medan Anders Håkansson – bland mycket annat – sjungit Beethoven i Berwaldhallen.

Tillsammans med Ulrich Staerk gjorde de lördagseftermiddagen till en ljuv liten epok i sig.

Det var fullsatt i Frejasalen i Kulturhusets källare när Göteborgsoperan ställde till med tenorfest. Olof Söderberg, Anders Håkansson och Carl Walin bjöd på stycken från stora namn som Richard Strauss, Ralph Vaughan Williams och Sergej Rachmaninov. Vid flygeln satt Ulrich Staerk.

Framsteg

La belle époque präglades av tekniska framsteg, social samvaro på caféer och barer och av expanderande konst. Allt tog slut när skotten i Sarajevo föll 1914 och Första världskriget bröt ut.

Skotten i Sarajevo

Men de tre rutinerade tenorerna bjöd på stämningsfull sång från perioden. Olof Söderberg har varit anställd på Göteborgsoperans under hela 2000-talet och kunde senast höras i Skövde innan jul. Carl Wallin har sjungit på såväl Kungliga operan, Folkoperan och Drottningholms slottsteater medan Anders Håkansson – bland mycket annat – sjungit Beethoven i Berwaldhallen.

Tillsammans med Ulrich Staerk gjorde de lördagseftermiddagen till en ljuv liten epok i sig.