14 mar 2016 17:11

14 mar 2016 17:11

"Borde fått möjlighet att utreda nya uppgifterna"

SKÖVDE: Polisen om hovrättsdomen

I tingsrätten erkände 29-åringen att det var han som försökte råna Shell och dömdes för brottet. Men i hovrätten kom han med nya uppgifter – och friades.
– Konstigt att förhandlingen inte avbröts så att vi kunde utreda uppgifterna, säger polisen Thomas Folke.

Det var i januari 2015 som rånförsöket mot Shell inträffade. En beväpnad man med rånarluva hotade en anställd – rånaren försökte tvinga sig in i butiken och sköt också ett pistolskott. Den anställde lyckades dock gömma sig och larma polisen. Tre män greps senare i närheten – två 20-åringar från Skövde och en 29-åring från Södertälje. I den bil de befann sig vid gjordes fynd som innebar att de tre kopplades till gärningen. Men de nekade.

Dagen innan rättegången förändrades allt. 29-åringen erkände rånförsöket och de yngre männen försattes på fri fot. 29-åringen dömdes för rånförsöket till fängelse i 1,5 år. Men när han för ett år sedan överklagade domen hävdade han att han hade nya uppgifter.

– Åklagaren ville då att han skulle förhöras. Jag sökte honom flera gånger utan resultat. Vi försökte också via hans advokat, men fick inte tag i honom den vägen heller, säger utredaren Thomas Folke vid polisens enhet för grova brott.

Flera försök har därefter gjorts men trots det blev det inget förhör. I slutet av februari i år, sent på eftermiddagen dagen innan rättegången i hovrätten, hörde advokaten av sig.

– Då fanns ingen möjlighet att få till ett förhör. Nu frias han i hovrätten sedan han tagit tillbaka erkännandet. Han ska också ha talat om en eventuellt fjärde inblandad. Hade vi vetat detta innan hade vi åtminstone kunnat undersöka möjligheterna, om det hade gjort skillnad vet jag inte, men vi gör ju objektiva utredningar.

Thomas Folke är osäker på om man från polis- och åklagarhåll kan gå vidare i ärendet.

– Det är upp till åklagaren att bedöma.

SLA har sökt kammaråklagare Sofia Karlsson, dock utan resultat.

Det var i januari 2015 som rånförsöket mot Shell inträffade. En beväpnad man med rånarluva hotade en anställd – rånaren försökte tvinga sig in i butiken och sköt också ett pistolskott. Den anställde lyckades dock gömma sig och larma polisen. Tre män greps senare i närheten – två 20-åringar från Skövde och en 29-åring från Södertälje. I den bil de befann sig vid gjordes fynd som innebar att de tre kopplades till gärningen. Men de nekade.

Dagen innan rättegången förändrades allt. 29-åringen erkände rånförsöket och de yngre männen försattes på fri fot. 29-åringen dömdes för rånförsöket till fängelse i 1,5 år. Men när han för ett år sedan överklagade domen hävdade han att han hade nya uppgifter.

– Åklagaren ville då att han skulle förhöras. Jag sökte honom flera gånger utan resultat. Vi försökte också via hans advokat, men fick inte tag i honom den vägen heller, säger utredaren Thomas Folke vid polisens enhet för grova brott.

Flera försök har därefter gjorts men trots det blev det inget förhör. I slutet av februari i år, sent på eftermiddagen dagen innan rättegången i hovrätten, hörde advokaten av sig.

– Då fanns ingen möjlighet att få till ett förhör. Nu frias han i hovrätten sedan han tagit tillbaka erkännandet. Han ska också ha talat om en eventuellt fjärde inblandad. Hade vi vetat detta innan hade vi åtminstone kunnat undersöka möjligheterna, om det hade gjort skillnad vet jag inte, men vi gör ju objektiva utredningar.

Thomas Folke är osäker på om man från polis- och åklagarhåll kan gå vidare i ärendet.

– Det är upp till åklagaren att bedöma.

SLA har sökt kammaråklagare Sofia Karlsson, dock utan resultat.