14 mar 2016 06:00

14 mar 2016 06:00

Miljö och klimat i extra fokus

SKÖVDE: Earth hour 2016

Earth hour uppmärksammas i Skövde, men miljö och klimat står i fokus under hela veckan på olika sätt. Först ut är Mångsidig måndag om Skövdebostäders Aspö Eko-logi.

Skövde kommun har varit med i Earth hour sedan 2010. Miljöstrategen Sari Strömblad beskriver det som den största globala manifestationen för miljö och klimat även om nedsläckningen av Skövde stadshus på lördagen mellan 20.30 och 21.30 är en symbolhandling.

– Att man släcker ljuset den här timmen ger inte någon revolutionerande förändring, det är mer tänkt som en reflektion och en gemensam handling.

Men nu är Earth hour betydligt längre än bara en timme.

– Det vi vill göra under veckan är att lyfta upp vad vi faktiskt gör i vår vardag, varje dag jobbar vi mer eller mindre systematiskt med olika miljö- och klimatfrågor. Det finns ett otroligt stort engagemang och det växer.

Veckan inleds med Mångsidig måndag 14 mars på Skövde stadsbibliotek med Skövdebostäders vd Dan Sandén som berättar om bostadsområdet Aspö Eko-logi. På tisdag visas 100 steg från Bombay till Paris på biograf Odeon i Skövde kulturhus. Filmen kretsar mycket kring mat, en kock kommer på besök och mat blir det mer av på fredagen.

– Då blir det vegetariskt i alla skolor och förskolor. På lördag finns det vegetariskt alternativ i äldreomsorgens matsalar och på lördagskvällen är det helt vegetariskt där, berättar Conny Bjurman, måltidsavdelningen.

På lördag går det att träffa oceanforskaren Céline Heuzé på Balthazar Science Center och det blir ocean- och vattenexperiment. Och så blir det Kulturkul och pyssel med återvunnet material i Skövde konstmuseum på lördag.

Skövde kommun har varit med i Earth hour sedan 2010. Miljöstrategen Sari Strömblad beskriver det som den största globala manifestationen för miljö och klimat även om nedsläckningen av Skövde stadshus på lördagen mellan 20.30 och 21.30 är en symbolhandling.

– Att man släcker ljuset den här timmen ger inte någon revolutionerande förändring, det är mer tänkt som en reflektion och en gemensam handling.

Men nu är Earth hour betydligt längre än bara en timme.

– Det vi vill göra under veckan är att lyfta upp vad vi faktiskt gör i vår vardag, varje dag jobbar vi mer eller mindre systematiskt med olika miljö- och klimatfrågor. Det finns ett otroligt stort engagemang och det växer.

Veckan inleds med Mångsidig måndag 14 mars på Skövde stadsbibliotek med Skövdebostäders vd Dan Sandén som berättar om bostadsområdet Aspö Eko-logi. På tisdag visas 100 steg från Bombay till Paris på biograf Odeon i Skövde kulturhus. Filmen kretsar mycket kring mat, en kock kommer på besök och mat blir det mer av på fredagen.

– Då blir det vegetariskt i alla skolor och förskolor. På lördag finns det vegetariskt alternativ i äldreomsorgens matsalar och på lördagskvällen är det helt vegetariskt där, berättar Conny Bjurman, måltidsavdelningen.

På lördag går det att träffa oceanforskaren Céline Heuzé på Balthazar Science Center och det blir ocean- och vattenexperiment. Och så blir det Kulturkul och pyssel med återvunnet material i Skövde konstmuseum på lördag.