14 mar 2016 16:21

14 mar 2016 16:21

Möjligheternas värld vill locka med teknik

SKÖVDE: Skaraborgs åttondeklassare besöker teknikevent

För tredje året i rad erbjuds nu skolor i Skaraborg att låta sina åttondeklassare att besöka teknikmässan på Möjligheternas värld. Under måndagen öppnade utställningen som erbjöd prov på spännande teknik. Först ut var skolor från Tidaholm.

Under veckan får eleverna en möjlighet till en inblick i vad yrkeslivet inom teknikyrken kan innebära. Skolor från Skaraborg som anmält sina elever till eventet får en halvdag med tekniktema i den utställning som pågår i Möjligheternas värld. Efter en flammande inledning av Baltazar får eleverna gå runt i mindre grupper och se olika pass om 15 minuter vardera runt de sju olika stationerna.

– Det blir 1 200 elever från årskurs åtta som kommer att besöka oss här under veckan, berättar Agneta Larsson på Teknikcollege Skaraborg. De kommer bland annat från Hjo, Tidaholm och Grästorp och skolor från nio av femton stycken kommuner i Skaraborg är anmälda, säger hon.

Från Skövde deltar enbart elever från Eriksdalskolan som är den enda skola i kommunen som anmält deltagande till torsdagens teknikdag. Men Johan Bengtsson från Göteborgs tekniska college är ändå imponerad av satsningen i Skaraborg och Skövde.

– Det finns ett oslagbart engagemang här med företag och högskola, ingen annan region i landet har en sådan stark lokal förankring, säger Johan Bengtsson.

I sju olika montrar kan eleverna få titta på och delta i olika områden av teknik. Högskolan visar dataspelsutbildning, Science center i form av Baltazar och Dahlénium visar upp sig, samt en bilbyggande robot är några av punkterna. I designverkstan håller Emil Klang på med en vattensamlare. Han och skolkamraten Kim Ceder pysslar med det material som designmontern tillhandahåller och som eleverna kan lämna in designförslag till.

– Det är kul att se olika yrken och jag ska välja någon praktiskt och kreativ gymnasielinje, säger Emil.

I montern för svetsning visar Clara Holgersson att hon är fena på det och slår rekord i simuleringsprogrammet för svetsning.

Under veckan får eleverna en möjlighet till en inblick i vad yrkeslivet inom teknikyrken kan innebära. Skolor från Skaraborg som anmält sina elever till eventet får en halvdag med tekniktema i den utställning som pågår i Möjligheternas värld. Efter en flammande inledning av Baltazar får eleverna gå runt i mindre grupper och se olika pass om 15 minuter vardera runt de sju olika stationerna.

– Det blir 1 200 elever från årskurs åtta som kommer att besöka oss här under veckan, berättar Agneta Larsson på Teknikcollege Skaraborg. De kommer bland annat från Hjo, Tidaholm och Grästorp och skolor från nio av femton stycken kommuner i Skaraborg är anmälda, säger hon.

Från Skövde deltar enbart elever från Eriksdalskolan som är den enda skola i kommunen som anmält deltagande till torsdagens teknikdag. Men Johan Bengtsson från Göteborgs tekniska college är ändå imponerad av satsningen i Skaraborg och Skövde.

– Det finns ett oslagbart engagemang här med företag och högskola, ingen annan region i landet har en sådan stark lokal förankring, säger Johan Bengtsson.

I sju olika montrar kan eleverna få titta på och delta i olika områden av teknik. Högskolan visar dataspelsutbildning, Science center i form av Baltazar och Dahlénium visar upp sig, samt en bilbyggande robot är några av punkterna. I designverkstan håller Emil Klang på med en vattensamlare. Han och skolkamraten Kim Ceder pysslar med det material som designmontern tillhandahåller och som eleverna kan lämna in designförslag till.

– Det är kul att se olika yrken och jag ska välja någon praktiskt och kreativ gymnasielinje, säger Emil.

I montern för svetsning visar Clara Holgersson att hon är fena på det och slår rekord i simuleringsprogrammet för svetsning.