15 mar 2016 15:41

15 mar 2016 15:41

Barn möter samhället

SKÖVDE: Konsthall i Södra Ryds centrum

Möte mellan barn och samhälle. Så heter utställningen som visas i Södra Ryds centrum. Den är gjord i samarbete mellan två förskolor och avslutar också en kurs som tre förskollärare gått.

Förskollärarna Josefin Larsson och Annelie Johansson från Trollsländans förskola och Sandra Aspenbäck från Myggdansens förskola har gått en kurs i flerspråkighet och interkulturalitet vid Jönköpings university. Kursen är på 7,5 poäng och startade i september. Under kursen har de samarbetat i ett projekt.

– Det går ut på att barnen ska möta samhället och vi har socialt samspel som tema, berättar Annelie Johansson.

Lära av varandra

Det handlar om att lära av varandra och se rikedomen i alla kulturer, för att få förståelse för varandra.

– Och att barnen skulle få träffas och bygga broar mellan förskolorna, säger Sandra Aspenbäck.

– Vi skulle ha någon kommunikation ut i samhället också, säger Josefin Larsson.

Och det var det dags för under tisdagen. Då avslutades projektet och kursen med en tillfällig konsthall på torget i Södra Ryd. Konstverken som visas är barnens. De har fått välja ett motiv på torget och det har fotograferats. På förskolan har de fått rita av kortet. Även kottar finns med i utställningen eftersom projektet började med att bygga kojor i skogen. Att synas utåt med vad man gör och inte ”bara” vara på förskolan är något förskollärarna gärna vill fortsätta med.

– Det är jättebra och på ett torg passerar det ju människor hela tiden, säger Annelie Johansson.

16 barn i åldrarna 3-6 år har varit med och konsthallen finns kvar till torsdag eftermiddag.

Förskollärarna Josefin Larsson och Annelie Johansson från Trollsländans förskola och Sandra Aspenbäck från Myggdansens förskola har gått en kurs i flerspråkighet och interkulturalitet vid Jönköpings university. Kursen är på 7,5 poäng och startade i september. Under kursen har de samarbetat i ett projekt.

– Det går ut på att barnen ska möta samhället och vi har socialt samspel som tema, berättar Annelie Johansson.

Lära av varandra

Det handlar om att lära av varandra och se rikedomen i alla kulturer, för att få förståelse för varandra.

– Och att barnen skulle få träffas och bygga broar mellan förskolorna, säger Sandra Aspenbäck.

– Vi skulle ha någon kommunikation ut i samhället också, säger Josefin Larsson.

Och det var det dags för under tisdagen. Då avslutades projektet och kursen med en tillfällig konsthall på torget i Södra Ryd. Konstverken som visas är barnens. De har fått välja ett motiv på torget och det har fotograferats. På förskolan har de fått rita av kortet. Även kottar finns med i utställningen eftersom projektet började med att bygga kojor i skogen. Att synas utåt med vad man gör och inte ”bara” vara på förskolan är något förskollärarna gärna vill fortsätta med.

– Det är jättebra och på ett torg passerar det ju människor hela tiden, säger Annelie Johansson.

16 barn i åldrarna 3-6 år har varit med och konsthallen finns kvar till torsdag eftermiddag.