16 mar 2016 22:00

16 mar 2016 22:00

Hur smart är din tröja?

SKÖVDE: Föreläsning om framtidens textilier

Framtidens textilier mäter ditt EKG eller svalkar dig i hetta.
Under onsdagskvällen föreläste Anja Lund på högskolans Populärvetenskapliga café.

Textilhögskolan vid Högskolan i Borås har sedan början av 2000-talet bedrivit forskning kring ”smarta textilier”, det vill säga textilier som samspelar med sin omgivning.

I framtiden kan det finnas tyg som renar vatten med enbart solljus som energikälla. Vi kan få kläder som mäter EKG, mäter rörelser eller blir svala i extrem hetta. Framtidens textilier är tänkta att förbättra både människors vardag och ger fördelar för industri, sjukvård och miljö.

Under onsdagskvällen föreläste Anja Lund, forskare inom området textil och materialteknik vid Högskolan i Borås och Chalmers tekniska högskola, om smarta textilier på Populärvetenskapligt café på Högskolan i Skövde.

Textilhögskolan vid Högskolan i Borås har sedan början av 2000-talet bedrivit forskning kring ”smarta textilier”, det vill säga textilier som samspelar med sin omgivning.

I framtiden kan det finnas tyg som renar vatten med enbart solljus som energikälla. Vi kan få kläder som mäter EKG, mäter rörelser eller blir svala i extrem hetta. Framtidens textilier är tänkta att förbättra både människors vardag och ger fördelar för industri, sjukvård och miljö.

Under onsdagskvällen föreläste Anja Lund, forskare inom området textil och materialteknik vid Högskolan i Borås och Chalmers tekniska högskola, om smarta textilier på Populärvetenskapligt café på Högskolan i Skövde.