16 mar 2016 13:27

16 mar 2016 13:27

Rånmisstänkt försatt på fri fot

RÅN: Inte längre brottsmisstänkt

Den man som misstänks för rånet mot Rydshallen har försatts på fri fot.
– Han är inte längre misstänkt för brott, säger åklagaren Emma Bädicker.

En maskerad man med hammare i handen tvingade vid lunchtid i måndags till sig pengar i livsmedelsbutiken Hemköp Rydshallen på Timmervägen i Södra Ryd. Han fick personal att öppna kassas och han försvann från butiken med cirka 6 000 kronor. När polisen direkt efter rånet sökte i området efter rånaren gav det inget resultat.

Men polisen trodde sig ha en bra möjlighet att lösa brottet och drygt fem timmar senare hämtades en Skövdebo till förhör och anhölls kort därefter misstänkt för rånet. Mannen förnekade brottet redan då och har fortsatt haft samma inställning..

Men på onsdagen försattes mannen på fri fot efter beslut av förundersökningsledaren, assistentåklagare Emma Bädicker.

– Det går inte att styrka att han har begått rånet, därför har jag beslutat att han ska släppas, säger Emma Bädicker till SLA.

Det var olika uppgifter som ledde till att polisen riktade sina misstankar mot just den mannen. Bland annat på grund av att en person ska ha identifierat honom.

Polisen har arbetat intensivt med utredningen, man har förhört vittnen, den misstänkte, personer som man har trott har gjorts iakttagelser, gjort husrannsakningar, granskat övervakningsfilmer och ett flertal andra utredningsåtgärder. Under onsdagseftermiddagen gav åklagaren direktiv om ytterligare ett par utredningsåtgärder, när dessa inte gav något beslutade åklagaren att utredningen mot honom läggas ner.

– Det har inte kommit fram något i utredningen som visar att det var han som begick rånet. Mycket talar i stället för att det inte är han som är gärningsmannen. Pengarna har inte återfunnits och de kläder och hammare som han skulle haft vid rånet fanns inte i hans ägo.

Det har till och med visat sig att han har alibi.

För polisen innebär det att sökandet efter den person som utförde rånet måste återupptas.

– Även om det var rätt att misstankarna först riktades mot den man som nu är släppt så måste vi nu ta omtag i utredningen och försöka hitta rätt gärningsman.

En maskerad man med hammare i handen tvingade vid lunchtid i måndags till sig pengar i livsmedelsbutiken Hemköp Rydshallen på Timmervägen i Södra Ryd. Han fick personal att öppna kassas och han försvann från butiken med cirka 6 000 kronor. När polisen direkt efter rånet sökte i området efter rånaren gav det inget resultat.

Men polisen trodde sig ha en bra möjlighet att lösa brottet och drygt fem timmar senare hämtades en Skövdebo till förhör och anhölls kort därefter misstänkt för rånet. Mannen förnekade brottet redan då och har fortsatt haft samma inställning..

Men på onsdagen försattes mannen på fri fot efter beslut av förundersökningsledaren, assistentåklagare Emma Bädicker.

– Det går inte att styrka att han har begått rånet, därför har jag beslutat att han ska släppas, säger Emma Bädicker till SLA.

Det var olika uppgifter som ledde till att polisen riktade sina misstankar mot just den mannen. Bland annat på grund av att en person ska ha identifierat honom.

Polisen har arbetat intensivt med utredningen, man har förhört vittnen, den misstänkte, personer som man har trott har gjorts iakttagelser, gjort husrannsakningar, granskat övervakningsfilmer och ett flertal andra utredningsåtgärder. Under onsdagseftermiddagen gav åklagaren direktiv om ytterligare ett par utredningsåtgärder, när dessa inte gav något beslutade åklagaren att utredningen mot honom läggas ner.

– Det har inte kommit fram något i utredningen som visar att det var han som begick rånet. Mycket talar i stället för att det inte är han som är gärningsmannen. Pengarna har inte återfunnits och de kläder och hammare som han skulle haft vid rånet fanns inte i hans ägo.

Det har till och med visat sig att han har alibi.

För polisen innebär det att sökandet efter den person som utförde rånet måste återupptas.

– Även om det var rätt att misstankarna först riktades mot den man som nu är släppt så måste vi nu ta omtag i utredningen och försöka hitta rätt gärningsman.