21 mar 2016 11:07

21 mar 2016 17:25

Tung dag för Cementas motståndare

DOM: Får fortsatt brytningstillstånd till 2031

En stor seger för Cementa – men hos bolagets motståndare var besvikelsen stor på måndagen efter att Mark- och miljödomstolen beviljat fabriken fortsatt brytningstillstånd i kalkstenstäkten fram till 2031.
– Oerhört ledsamt, säger Skövdepolitikern Douglas Hjalmarsson (L).

Skövdepolitikern har varit engagerad i motståndet mot Cementas verksamhet under lång tid och är även med i nätverket Rädda Våmbsdalen som kämpat hårt för att bolaget inte ska få förlängt brytningstillstånd.

På måndagen meddelade Mark- och miljödomstolen att man beviljar Cementa AB tillstånd enligt miljöbalken att fortsätta och utöka sin brytningsverksamhet på fastigheterna Våmb 30:10 och 30:99, innefattande ett uttag av högst 1,5 miljoner ton kalksten per år.

– Det är givetvis tungt efter så lång kamp att domstolen inte tagit till sig våra argument. Man har helt och hållet svalt Cementas löften om att detta inte ska påverka naturen men då blundar man ju helt för helheten: all inverkan på Billingen där täkten nu närmar fritidsområdet. Alla sprängningar, allt buller och allt damm. Detta bryr man sig inte om, suckar en nedslagen Douglas Hjalmarsson.

Beskedet är däremot en stor seger för Cementa som i den förra förhandlingen nekades utökad brytning väster om den nuvarande täkten. Då överklagade Cementa Mark- och miljödomstolens beslut, och senare visade det sig att bolaget fick rätt till ny prövning efter rättegångsfel.

– Vi är givetvis lättade över beskedet. Det innebär att Cementa kommer att fortsätta spela en nyckelroll i försörjningen av cement till Västsverige, säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt.

Domstolen ger Cementa tillstånd att fortsätta bryta med ett förbehåll. Bolaget får inte leda om vattnet i den omdiskuterade Hållsdammsbäcken förrän domen vunnit laga kraft. Detta riskerar att dröja väsentligt om domen nu överklagas.

– Den här avgränsningen kommer att skapa stora utmaningar för oss, och vi riskerar att hamna i tidsbrist eftersom dagens kalkstensreserv tar slut inom cirka nio månader, säger Hoffstedt.

Douglas Hjalmarsson säger till SLA att det inte är självklart att hans parti Liberalerna eller nätverket Rädda Våmbsdalen kommer att begära prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen.

– Spontant funderar man på om det verkligen är någon idé, men vi får sätta oss ned och diskutera om vi orkar gå vidare. För tillfället känns det som luften lite gick ur oss efter det är tråkiga beskedet, säger han.

Cementas nya brytningstillstånd innebär att Hållsdammsbäcken ska ledas om och att grundvattennivån inom delar av Natura 2000-området i Våmbsdalen sänks.

Domen innebär även att brottet kommer att närma sig i riktning mot Brandstorpsvägen som på sikt kommer att stängas av. Billingeleden kommer att ledas om väster om det framtida brytområdet.

Texten uppdateras.

 

 

Skövdepolitikern har varit engagerad i motståndet mot Cementas verksamhet under lång tid och är även med i nätverket Rädda Våmbsdalen som kämpat hårt för att bolaget inte ska få förlängt brytningstillstånd.

På måndagen meddelade Mark- och miljödomstolen att man beviljar Cementa AB tillstånd enligt miljöbalken att fortsätta och utöka sin brytningsverksamhet på fastigheterna Våmb 30:10 och 30:99, innefattande ett uttag av högst 1,5 miljoner ton kalksten per år.

– Det är givetvis tungt efter så lång kamp att domstolen inte tagit till sig våra argument. Man har helt och hållet svalt Cementas löften om att detta inte ska påverka naturen men då blundar man ju helt för helheten: all inverkan på Billingen där täkten nu närmar fritidsområdet. Alla sprängningar, allt buller och allt damm. Detta bryr man sig inte om, suckar en nedslagen Douglas Hjalmarsson.

Beskedet är däremot en stor seger för Cementa som i den förra förhandlingen nekades utökad brytning väster om den nuvarande täkten. Då överklagade Cementa Mark- och miljödomstolens beslut, och senare visade det sig att bolaget fick rätt till ny prövning efter rättegångsfel.

– Vi är givetvis lättade över beskedet. Det innebär att Cementa kommer att fortsätta spela en nyckelroll i försörjningen av cement till Västsverige, säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt.

Domstolen ger Cementa tillstånd att fortsätta bryta med ett förbehåll. Bolaget får inte leda om vattnet i den omdiskuterade Hållsdammsbäcken förrän domen vunnit laga kraft. Detta riskerar att dröja väsentligt om domen nu överklagas.

– Den här avgränsningen kommer att skapa stora utmaningar för oss, och vi riskerar att hamna i tidsbrist eftersom dagens kalkstensreserv tar slut inom cirka nio månader, säger Hoffstedt.

Douglas Hjalmarsson säger till SLA att det inte är självklart att hans parti Liberalerna eller nätverket Rädda Våmbsdalen kommer att begära prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen.

– Spontant funderar man på om det verkligen är någon idé, men vi får sätta oss ned och diskutera om vi orkar gå vidare. För tillfället känns det som luften lite gick ur oss efter det är tråkiga beskedet, säger han.

Cementas nya brytningstillstånd innebär att Hållsdammsbäcken ska ledas om och att grundvattennivån inom delar av Natura 2000-området i Våmbsdalen sänks.

Domen innebär även att brottet kommer att närma sig i riktning mot Brandstorpsvägen som på sikt kommer att stängas av. Billingeleden kommer att ledas om väster om det framtida brytområdet.

Texten uppdateras.