22 mar 2016 06:00

22 mar 2016 06:00

"Domstolen har svalt Cementas argument"

Besvikelsen är stor hos motståndarna till kalkstensbrytningen efter måndagens dom.
– Det är tydligt att domstolen helt och hållet svalt Cementas argument, säger Skövdepolitikern Douglas Hjalmarsson (L).

Hjalmarsson har varit engagerad i motståndet mot Cementas verksamhet under lång tid och är även med i nätverket Rädda Våmbsdalen som kämpat hårt för att bolaget inte ska få förlängt brytningstillstånd.

Måndagens beslut från mark- och miljödomstolen innebär ett nederlag för alla som kämpat för att verksamheten på sikt ska upphöra.

Lång kamp

– Oerhört ledsamt och givetvis tungt efter så lång kamp att domstolen inte har lyssnat på oss. Man har helt och hållet svalt Cementas löften om att detta inte ska påverka naturen men då blundar man ju helt för all inverkan på Billingen där täkten nu närmar sig fritidsområdet, alla sprängningar, allt buller och allt damm, suckar en nedslagen Douglas Hjalmarsson som hade på känn att beslutet skulle gå Cementas väg.

– Heidelbergkoncernen är ett internationellt storföretag med resurser. Det blev tydligt när vi gick synen under förhandlingen att man tagit in all tillgänglig expertis och jurister för att lösa de frågetecken som fanns, säger han.

Hjalmarsson vänder sig starkt mot att domstolen tagit i beaktande att Cementas position i Skövde är viktig för försörjningen av cement i Västsverige.

– Det är helt sanslöst i mina ögon. En övervägande del av all cement som produceras i Sverige går ju på export och det finns redan hamnar i södra och västra Sverige som tar emot cement från Slite.

Överklagar?

Enligt Hjalmarsson är det inte självklart att motståndarna – i första hand partiet Liberalerna och nätverket Rädda Våmbsdalen – begär prövning av tillståndet hos Mark- och miljööverdomstolen.

– Spontant funderar man på om det verkligen är någon idé, men vi får sätta oss ned och diskutera om vi orkar gå vidare. Flera av oss som kämpat i många år för en förändring börjar bli till åren och vi får se om det finns ork och energi att gå vidare. För tillfället känns det som luften lite gick ur oss nu, säger han.

Hjalmarsson har varit engagerad i motståndet mot Cementas verksamhet under lång tid och är även med i nätverket Rädda Våmbsdalen som kämpat hårt för att bolaget inte ska få förlängt brytningstillstånd.

Måndagens beslut från mark- och miljödomstolen innebär ett nederlag för alla som kämpat för att verksamheten på sikt ska upphöra.

Lång kamp

– Oerhört ledsamt och givetvis tungt efter så lång kamp att domstolen inte har lyssnat på oss. Man har helt och hållet svalt Cementas löften om att detta inte ska påverka naturen men då blundar man ju helt för all inverkan på Billingen där täkten nu närmar sig fritidsområdet, alla sprängningar, allt buller och allt damm, suckar en nedslagen Douglas Hjalmarsson som hade på känn att beslutet skulle gå Cementas väg.

– Heidelbergkoncernen är ett internationellt storföretag med resurser. Det blev tydligt när vi gick synen under förhandlingen att man tagit in all tillgänglig expertis och jurister för att lösa de frågetecken som fanns, säger han.

Hjalmarsson vänder sig starkt mot att domstolen tagit i beaktande att Cementas position i Skövde är viktig för försörjningen av cement i Västsverige.

– Det är helt sanslöst i mina ögon. En övervägande del av all cement som produceras i Sverige går ju på export och det finns redan hamnar i södra och västra Sverige som tar emot cement från Slite.

Överklagar?

Enligt Hjalmarsson är det inte självklart att motståndarna – i första hand partiet Liberalerna och nätverket Rädda Våmbsdalen – begär prövning av tillståndet hos Mark- och miljööverdomstolen.

– Spontant funderar man på om det verkligen är någon idé, men vi får sätta oss ned och diskutera om vi orkar gå vidare. Flera av oss som kämpat i många år för en förändring börjar bli till åren och vi får se om det finns ork och energi att gå vidare. För tillfället känns det som luften lite gick ur oss nu, säger han.