23 mar 2016 10:34

23 mar 2016 10:34

Isabelles ord om mardrömsdagen

BRYSSEL: ”Solen har gått ner över en stad i sorg”

Isabelle Waldenvik från Skövde gör praktik på EU-parlamentet i Bryssel. I tisdags pratade SLA med henne om läget på plats efter terrordåden.
Nu sammanfattar hon sina tankar om den tragiska dagen.

”Solen har gått ner över en stad i sorg. Det är ofattbart att ta in vad som utspelat sig utanför parlamentets väggar.

Bryssel har varit mitt hem under några månader. Här bor jag och här jobbar jag. Jag handlar på de lokala affärerna och motionerar i Bryssels parker.

Dåden i Paris under hösten var också en tragedi som jag sörjde, men då bodde jag i Sverige - vilket bidrog till en distans. Tidigare attentat i Paris och Europa upplevdes mer främmande, och långt från min vardag, än vad explosionerna i Bryssel upplevdes idag.

Samtidigt är det verkligen så att alla terrordåd i Europa, oavsett i vilket land, är ett angrepp mot den värdegrundsgemenskap som EU-samarbetet vilar på. Det öppna samhälle vi värnar är på många sätt ansatt.

Europas utmaningar är många; ”Flyktingkrisen”, ”Brexit” och Ryska aggressioner för att nämna några. I ett sådant läge är inte distansering och splittring någon lösning. Samarbete mellan Europas länder behövs mer än någonsin.

För många gånger har vi hört det sägas ”det var inte en fråga Om, utan När” efter att ett attentat har skett. Så kan vi inte fortsätta säga.

Jag hoppas att EU:s medlemsländer samlas och samordnar sina insatser och specifika kompetenser. Jag hoppas att NATO och andra instanser gör mer för att Europa ska vara en säker plats att bo på.

Jag hoppas att Sverige tar terrorhot på allvar och skärper straffen för stridande med IS och arbetar mer förebyggande och konsekvent.

Jag hoppas också att vi alla hjälps åt att se vår näste, och motarbetar utanförskap, vilket är en grogrund för radikalisering."

”Solen har gått ner över en stad i sorg. Det är ofattbart att ta in vad som utspelat sig utanför parlamentets väggar.

Bryssel har varit mitt hem under några månader. Här bor jag och här jobbar jag. Jag handlar på de lokala affärerna och motionerar i Bryssels parker.

Dåden i Paris under hösten var också en tragedi som jag sörjde, men då bodde jag i Sverige - vilket bidrog till en distans. Tidigare attentat i Paris och Europa upplevdes mer främmande, och långt från min vardag, än vad explosionerna i Bryssel upplevdes idag.

Samtidigt är det verkligen så att alla terrordåd i Europa, oavsett i vilket land, är ett angrepp mot den värdegrundsgemenskap som EU-samarbetet vilar på. Det öppna samhälle vi värnar är på många sätt ansatt.

Europas utmaningar är många; ”Flyktingkrisen”, ”Brexit” och Ryska aggressioner för att nämna några. I ett sådant läge är inte distansering och splittring någon lösning. Samarbete mellan Europas länder behövs mer än någonsin.

För många gånger har vi hört det sägas ”det var inte en fråga Om, utan När” efter att ett attentat har skett. Så kan vi inte fortsätta säga.

Jag hoppas att EU:s medlemsländer samlas och samordnar sina insatser och specifika kompetenser. Jag hoppas att NATO och andra instanser gör mer för att Europa ska vara en säker plats att bo på.

Jag hoppas att Sverige tar terrorhot på allvar och skärper straffen för stridande med IS och arbetar mer förebyggande och konsekvent.

Jag hoppas också att vi alla hjälps åt att se vår näste, och motarbetar utanförskap, vilket är en grogrund för radikalisering."