25 mar 2016 06:00

25 mar 2016 06:00

Hönorna värper i ur och skur

RUNNEBERG: Susanne Johanssons hönor trivs i sin hage

Någon har klivit upp på en gren och någon har kurat ner sig i en sandgrop. Någon spatserar och någon sprätter.
Ur- och skurhönorna hos Susanne Johansson på Runneberg har jobbat hårt inför påsken och får nu koppla av.

Riktigt så fungerar det naturligtvis inte. Susanne Johanssons hönor lägger ungefär ett ägg om dagen. När hönan är på topp värper hon i sju dagar och vilar på den åttonde, oavsett om det är påsk eller inte.

– Den här veckan har jag kunnat leverera till alla butiker som jag brukar leverera till, trots att påsken är lite tidig för vår del.

Susanne har haft kravhöns i fyra år. De första kom lämpligt nog på internationella kvinnodagen, den 8 mars, 2012. Hon har nu 3 000 platser i två avdelningar, varje avdelning har fyra hagar som hönorna alternerar mellan, och varje höna ska ha tillgång till fyra kvadratmeter hage. Allt enligt Kravs regler.

Gillar vinbär

– Hönor är betesdjur och det märks, säger Susanne och syftar på att gräset som växer upp i hagarna snabbt försvinner.

– Och de gillar vinbär, säger hon och pekar på några vinbärsbuskar som finns i en av hagarna.

Enligt kravreglerna ska hönorna kunna vara ute 12,5 timme per dygn under fyra sammanhängande månader mellan maj och september. Men Susannes hönor får mer uteliv än så.

Vill inte utöka

– Mina är ute så fort det är bra väder och inte för kallt. Jag har jobbat inom förskolan och tycker att barn, och hönor, ska vara ute, som på ur- och skurförskolor. De mår bra av det.

Förutom hagarna så har hönorna en veranda som är öppen året runt.

Hönorna är 16 veckor när de kommer till Susanne, och de stannar till de är cirka två år gamla. En del säljs då till andra som vill hålla några hönor hemma.

Susanne har inga planer på att utöka sin verksamhet.

– Det går jättebra och jag vill inte bygga ut. Tanken med det här är att det ska vara litet och nära, och att jag ska kunna ro runt det själv.

– Jag är mycket med hönorna, de blir tama, och när de är sjuka så pysslar jag om dem. Hönorna mår bra så här, och det är klart att de ska ha det bra när de jobbar åt oss.

Trenden vänder

När burhöns kommer på tal menar hon att trenden i samhället vänder, och att människor mer aktivt gör val i livsmedelsbutiken.

– Jag tycker att det är viktigt att äta efter säsong. Vi har blivit bortskämda med att allt ska finnas alltid, och att det ska vara billigt. Men det börjar förändras nu.

Riktigt så fungerar det naturligtvis inte. Susanne Johanssons hönor lägger ungefär ett ägg om dagen. När hönan är på topp värper hon i sju dagar och vilar på den åttonde, oavsett om det är påsk eller inte.

– Den här veckan har jag kunnat leverera till alla butiker som jag brukar leverera till, trots att påsken är lite tidig för vår del.

Susanne har haft kravhöns i fyra år. De första kom lämpligt nog på internationella kvinnodagen, den 8 mars, 2012. Hon har nu 3 000 platser i två avdelningar, varje avdelning har fyra hagar som hönorna alternerar mellan, och varje höna ska ha tillgång till fyra kvadratmeter hage. Allt enligt Kravs regler.

Gillar vinbär

– Hönor är betesdjur och det märks, säger Susanne och syftar på att gräset som växer upp i hagarna snabbt försvinner.

– Och de gillar vinbär, säger hon och pekar på några vinbärsbuskar som finns i en av hagarna.

Enligt kravreglerna ska hönorna kunna vara ute 12,5 timme per dygn under fyra sammanhängande månader mellan maj och september. Men Susannes hönor får mer uteliv än så.

Vill inte utöka

– Mina är ute så fort det är bra väder och inte för kallt. Jag har jobbat inom förskolan och tycker att barn, och hönor, ska vara ute, som på ur- och skurförskolor. De mår bra av det.

Förutom hagarna så har hönorna en veranda som är öppen året runt.

Hönorna är 16 veckor när de kommer till Susanne, och de stannar till de är cirka två år gamla. En del säljs då till andra som vill hålla några hönor hemma.

Susanne har inga planer på att utöka sin verksamhet.

– Det går jättebra och jag vill inte bygga ut. Tanken med det här är att det ska vara litet och nära, och att jag ska kunna ro runt det själv.

– Jag är mycket med hönorna, de blir tama, och när de är sjuka så pysslar jag om dem. Hönorna mår bra så här, och det är klart att de ska ha det bra när de jobbar åt oss.

Trenden vänder

När burhöns kommer på tal menar hon att trenden i samhället vänder, och att människor mer aktivt gör val i livsmedelsbutiken.

– Jag tycker att det är viktigt att äta efter säsong. Vi har blivit bortskämda med att allt ska finnas alltid, och att det ska vara billigt. Men det börjar förändras nu.