29 mar 2016 11:30

29 mar 2016 11:30

Ny roman från skrivande polis

NYHETER: Per Gustafsson ger ut ny kriminalroman

Per Gustafsson är polis. Och författare. Hösten 2014 kom hans första kriminalroman – nu är det dags för nästa.
– Jag älskar att skriva, det är en glädje i att vara kreativ.

En polis med författardrömmar. Skövdepolisen Per Gustafsson vill gärna bli författare på heltid. Men trivs med att göra både och.

– Att vara polis är bra för det mesta, det är ett bra jobb, men det finns baksidor. Det handlar om löner, arbetsmiljö och att vi måste ägna oss åt mycket som egentligen inte har med polisyrket att göra.

Nu hoppas han på ett genombrott som författare.

”Vore fantastiskt”

– Självklart vore det fantastiskt! Men det är få förunnat att lyckas.

– Att skriva är oerhört stimulerande. Jag har ett praktiskt arbete i mångt och mycket, att skriva och använda den kreativa sidan av hjärnan är perfekt.

Hösten 2014 kom hans första kriminalroman – ”Mattanten, lärarinnan och Adolf Hitler”. Nu är det dags för nummer två ”Huvudskott”. Boken ger han ut på eget förlag.

– Jag startade det eftersom det gör det enklare när jag ska distribuera böckerna. Och givetvis finns det planer på att skriva fler.

Den första boken var en skruvad historia där pengars betydelse och inverkan på människan vävde ihop ett flertal livsöden. Kriminalinspektören Hans Skog jagar sanningen – i en händelsekedja där flertalet människor dör. Nu är Skog tillbaka. I en något mindre skruvad berättelse?

– Ja, den här är inte lika absurd men givetvis dyker det upp märkliga figurer, de bidrar med lite humor i det våldsamma och mörka. Jag har ju livlig fantasi och det märks även här.

Ryska bröder

Boken utspelar sig huvudsakligen i Skaraborg, bland annat i Axvall där två ryska bröder har en bilverkstad, för att få lite extrainkomst säljer de också narkotika. Det uppmärksammas av Hell Angels. Men bröderna kan inte bara fixa med bilar. Deras bakgrund är betydligt mer våldsam och ja, utifrån detta växer romanen med mord och blodiga konflikter.

– Inspirationen hämtar jag från mitt arbete, även om ingenting i mina böcker är verkliga händelser.

Per blev först känd sommaren 2014 som en av poliserna som drog i gång ett uppror. Han var en av de första som vågade träda fram i Skaraborg och sätta ord på ilska och frustration som många poliser kände gällande löner, arbetsvillkor och arbetsgivare. I en SLA-artikel berättade han om missnöjet.

Genomsyrar allt

I boken kämpar inte Hans Skog bara med mordutredningar och personliga problem – han måste också ägna tid åt en usel chef och aktuellt nog en omorganisation. En slump eller tar Per chansen att ge de styrande inom polisen en känga?

– Vore konstigt att svara nej. När jag ändå skriver om poliser, vore det omöjligt att inte ta med något om omorganisationen, den genomsyrar ju allt.

En polis med författardrömmar. Skövdepolisen Per Gustafsson vill gärna bli författare på heltid. Men trivs med att göra både och.

– Att vara polis är bra för det mesta, det är ett bra jobb, men det finns baksidor. Det handlar om löner, arbetsmiljö och att vi måste ägna oss åt mycket som egentligen inte har med polisyrket att göra.

Nu hoppas han på ett genombrott som författare.

”Vore fantastiskt”

– Självklart vore det fantastiskt! Men det är få förunnat att lyckas.

– Att skriva är oerhört stimulerande. Jag har ett praktiskt arbete i mångt och mycket, att skriva och använda den kreativa sidan av hjärnan är perfekt.

Hösten 2014 kom hans första kriminalroman – ”Mattanten, lärarinnan och Adolf Hitler”. Nu är det dags för nummer två ”Huvudskott”. Boken ger han ut på eget förlag.

– Jag startade det eftersom det gör det enklare när jag ska distribuera böckerna. Och givetvis finns det planer på att skriva fler.

Den första boken var en skruvad historia där pengars betydelse och inverkan på människan vävde ihop ett flertal livsöden. Kriminalinspektören Hans Skog jagar sanningen – i en händelsekedja där flertalet människor dör. Nu är Skog tillbaka. I en något mindre skruvad berättelse?

– Ja, den här är inte lika absurd men givetvis dyker det upp märkliga figurer, de bidrar med lite humor i det våldsamma och mörka. Jag har ju livlig fantasi och det märks även här.

Ryska bröder

Boken utspelar sig huvudsakligen i Skaraborg, bland annat i Axvall där två ryska bröder har en bilverkstad, för att få lite extrainkomst säljer de också narkotika. Det uppmärksammas av Hell Angels. Men bröderna kan inte bara fixa med bilar. Deras bakgrund är betydligt mer våldsam och ja, utifrån detta växer romanen med mord och blodiga konflikter.

– Inspirationen hämtar jag från mitt arbete, även om ingenting i mina böcker är verkliga händelser.

Per blev först känd sommaren 2014 som en av poliserna som drog i gång ett uppror. Han var en av de första som vågade träda fram i Skaraborg och sätta ord på ilska och frustration som många poliser kände gällande löner, arbetsvillkor och arbetsgivare. I en SLA-artikel berättade han om missnöjet.

Genomsyrar allt

I boken kämpar inte Hans Skog bara med mordutredningar och personliga problem – han måste också ägna tid åt en usel chef och aktuellt nog en omorganisation. En slump eller tar Per chansen att ge de styrande inom polisen en känga?

– Vore konstigt att svara nej. När jag ändå skriver om poliser, vore det omöjligt att inte ta med något om omorganisationen, den genomsyrar ju allt.