30 mar 2016 14:00

30 mar 2016 14:00

Filmer med ny teknik

SKÖVDE: Dokumentärfilmer visas i 360 graders teknik på Sde.doc

Vill man titta på och lära sig mer om filmer som är gjorda med 360 graders kamera är biografen Odeon rätta platsen. På söndag berättar högskolans Torbjörn Svensson mer om tekniken och visar dokumentärfilm.

Sde.doc som är namnet på arbetsgruppen för dokumentärfilm i Skövde och Skaraborg bjuder in till ett föredrag. Här kan man få en inblick i vad den nya tekniken med att filma med kamera som bokstavligen filmar allt i omgivningen. Kameran filmar som i en sfär runt omkring sig, i 360 grader.

Den som sitter inne med kunskapen och ska berätta och visa filmer är Torbjörn Svensson, han är doktorand inom sociotekniska system på Högskolan i Skövde. Det ämnet handlar om hur teknik möter människan.

Filmerna som ska visas är menade att man ska se på sin mobiltelefonskärm. Med en applikation som man fäster sin mobil i ser man på filmerna i 3D. Den enklaste lösningen är helt enkelt en liten låda i papp, Google cardboard är ett exempel på en sådan billighetslösning. Men det finns även gratisvarianter som en hamburgerkedja skickat med som present. För de mer avancerade tittarna av 360 graders filmer finns speciella HMD (head mounted display) att tillgå.

För att kunna filma runt om i en sfär av 360 grader har man använt sig av sju stycken go-pro kameror som är riktade åt olika håll. Tekniken har redan lanserats på Facebook och tidningen New York Times har delat ut 1,2 miljoner tittlådor till prenumeranter.

Nu har flera dokumentärfilmare börjat använda sig av tekniken, som med sitt enorma bildfält, inte lämnar betraktaren i ovisshet om vad som händer på platsen. På Sde.doc kommer bland annat två dokumentärer att visas, ”Clouds over Sidra” handlar om tolvåriga Sidra från Syrien och ”Wawes of Grace” handlar om en ung kvinna som överlevde ebola epidemin.

– De här dokumentärfilmerna är inte så långa, de är runt 8-10 minuter. Det kan bli jobbigt att titta i mer än tio minuter, man är ju liksom instängd i den här världen, säger Torbjörn Svensson. 360 grader filmerna har ju äkthetstanke men man tappar också närheten till den det handlar om i filmen. De här filmerna blir kanske mer ett komplement till de vanliga dokumentärfilmerna, tror Torbjörn Svensson.

Sde.doc som är namnet på arbetsgruppen för dokumentärfilm i Skövde och Skaraborg bjuder in till ett föredrag. Här kan man få en inblick i vad den nya tekniken med att filma med kamera som bokstavligen filmar allt i omgivningen. Kameran filmar som i en sfär runt omkring sig, i 360 grader.

Den som sitter inne med kunskapen och ska berätta och visa filmer är Torbjörn Svensson, han är doktorand inom sociotekniska system på Högskolan i Skövde. Det ämnet handlar om hur teknik möter människan.

Filmerna som ska visas är menade att man ska se på sin mobiltelefonskärm. Med en applikation som man fäster sin mobil i ser man på filmerna i 3D. Den enklaste lösningen är helt enkelt en liten låda i papp, Google cardboard är ett exempel på en sådan billighetslösning. Men det finns även gratisvarianter som en hamburgerkedja skickat med som present. För de mer avancerade tittarna av 360 graders filmer finns speciella HMD (head mounted display) att tillgå.

För att kunna filma runt om i en sfär av 360 grader har man använt sig av sju stycken go-pro kameror som är riktade åt olika håll. Tekniken har redan lanserats på Facebook och tidningen New York Times har delat ut 1,2 miljoner tittlådor till prenumeranter.

Nu har flera dokumentärfilmare börjat använda sig av tekniken, som med sitt enorma bildfält, inte lämnar betraktaren i ovisshet om vad som händer på platsen. På Sde.doc kommer bland annat två dokumentärer att visas, ”Clouds over Sidra” handlar om tolvåriga Sidra från Syrien och ”Wawes of Grace” handlar om en ung kvinna som överlevde ebola epidemin.

– De här dokumentärfilmerna är inte så långa, de är runt 8-10 minuter. Det kan bli jobbigt att titta i mer än tio minuter, man är ju liksom instängd i den här världen, säger Torbjörn Svensson. 360 grader filmerna har ju äkthetstanke men man tappar också närheten till den det handlar om i filmen. De här filmerna blir kanske mer ett komplement till de vanliga dokumentärfilmerna, tror Torbjörn Svensson.