30 mar 2016 16:27

30 mar 2016 18:46

Rättegång om Skövdebröders blodiga konflikt har inletts

ÅTAL: 18-åring misstänkt för mordförsök

En konflikt ledde till att en 18-åring knivhögg sin äldre bror vid två tillfällen. På onsdagen inleddes rättegången – men det åklagaren hävdar är mordförsök och dråpförsök, anser 18-åringen är självförsvar mot den aggressive brodern.

I två dagar pågår rättegången mot den 18-åring som är åtalad för försök till mord den 16 februari och försök till dråp den 11 januari, båda brotten har riktat sig mot hans äldre broder. Men domstolen har att ta ställning till två olika versioner av varför det har hänt. Den yngre brodern hävdar att han har handlat i nödvärn när han har försvarat sig mot den aggressive brodern.

”Gick inte till skolan”

I januari hittades den äldre brodern i familjens bostad med ett knivhugg i armen och ett ytligt skärsår över halsen.

– Precis innan den här händelsen hade det blivit mer bråk mellan oss. Min bror ville inte gå till skolan. Den där dagen sade jag till honom att gå dit och om han inte gjorde det skulle jag vara på honom tills han gick. När jag såg honom sitta och spela tv-spel blev jag less, det var också då min bror gick till attack, berättade den äldre brodern under rättegången.

Först ska 18-åringen med en mindre fickkniv ha huggit mot broderns arm, men missade. Den äldre broderns försåg sig då också med en kniv, men hävdar att han snart lade ner den igen. 18-åringen gick dock till attack igen med en större kniv.

Skar över halsen

– Han försökte skära halsen av mig, men skar med baksidan på kniven och jag klarade mig.

Ytterligare ett hugg utdelades, den gången tog det i armen på den äldre brodern.

– Efteråt hotade han mig och sade att värre saker skulle hända om jag berättade för polisen. Han sade också vid ett tillfälle till mig att han inte ville slå mig, han ville döda mig.

Konflikten mellan bröderna fortsatte och i februari knivhögg 18-åringen på nytt sin bror, denna gång i bålen. Här anser åklagaren att det handlar om mordförsök. 18-åringen är också åtalad för djurplågeri då han först ska ha sparkat broderns hundvalp och därefter knivhuggit den fyra gånger.

Rättegången fortsätter på måndag.

I två dagar pågår rättegången mot den 18-åring som är åtalad för försök till mord den 16 februari och försök till dråp den 11 januari, båda brotten har riktat sig mot hans äldre broder. Men domstolen har att ta ställning till två olika versioner av varför det har hänt. Den yngre brodern hävdar att han har handlat i nödvärn när han har försvarat sig mot den aggressive brodern.

”Gick inte till skolan”

I januari hittades den äldre brodern i familjens bostad med ett knivhugg i armen och ett ytligt skärsår över halsen.

– Precis innan den här händelsen hade det blivit mer bråk mellan oss. Min bror ville inte gå till skolan. Den där dagen sade jag till honom att gå dit och om han inte gjorde det skulle jag vara på honom tills han gick. När jag såg honom sitta och spela tv-spel blev jag less, det var också då min bror gick till attack, berättade den äldre brodern under rättegången.

Först ska 18-åringen med en mindre fickkniv ha huggit mot broderns arm, men missade. Den äldre broderns försåg sig då också med en kniv, men hävdar att han snart lade ner den igen. 18-åringen gick dock till attack igen med en större kniv.

Skar över halsen

– Han försökte skära halsen av mig, men skar med baksidan på kniven och jag klarade mig.

Ytterligare ett hugg utdelades, den gången tog det i armen på den äldre brodern.

– Efteråt hotade han mig och sade att värre saker skulle hända om jag berättade för polisen. Han sade också vid ett tillfälle till mig att han inte ville slå mig, han ville döda mig.

Konflikten mellan bröderna fortsatte och i februari knivhögg 18-åringen på nytt sin bror, denna gång i bålen. Här anser åklagaren att det handlar om mordförsök. 18-åringen är också åtalad för djurplågeri då han först ska ha sparkat broderns hundvalp och därefter knivhuggit den fyra gånger.

Rättegången fortsätter på måndag.