05 apr 2016 14:10

05 apr 2016 14:23

Kom på andra plats i Skaraborg

TIDAN: Prisutdelning i Presstationen

Klass 2 på Tidanskolan lyckades bra i Presstationen och kom på en andra plats i Skaraborg. Diplom, ett Kurrekalas och 2000 kronor blev vinsten.

Presstationen är en tävling med dagstidningar som läromedel. I tävlingen som startade i höstas var cirka 400 klasser från södra och västra Sverige upp till Värmland med.

– Av de klasserna var det 75 som kvalificerade sig till den avslutande finalen som gick vecka elva genom att samla minst 36 guldnötter, berättar Irma Rydén från Mediekompass Skaraborg.

Guldnötterna hade de fått genom att lösa maskoten Kurres uppgifter. 25 av klasserna lyckades få alla rätt i finalen och då fick en jury av journalister från Skaraborg, Halland och Värmland bedöma utslagsfrågan. Den gick ut på att göra en barnsida till lokaltidningen och målgruppen var barn i samma ålder som dem själva. Bara fem tidningar fick poäng av juryn.

Första pris på 10 000 kronor gick till klass 1 på Dotorpsskolan i Falköping. Klass 2 på Tidanskolan utanför Skövde hamnade på en fjärde plats totalt, men på andra plats i Skaraborg. Därför fick de 2000 kronor från tidningarna i Skaraborg.

– Åhhhh! Jättekul. Jättekul! Roligt! Jippie! sa eleverna som även bjöds på Kurrekalas med frukt, choklad och dricka.

Juryns motivering lyder: Detta är en jättefin, supertydlig och kreativ barnsida! Här finns mycket att läsa med egna texter och bilder, även en egen serieremsa. Ni får bra läsbarhet och ordning genom att ni använder spalter. Ni utmanade med er fina barnsida!

Vad prispengarna ska användas till återstår att se.

– Jag får ta upp förslag, alla har massa idéer. Vi får se realistiskt och vad det kostar. Det blir en mattelektion på det. Jag kan tänka mig att de vill göra något direkt för pengarna, säger klassläraren Helena van der Wijk.

Presstationen är en tävling med dagstidningar som läromedel. I tävlingen som startade i höstas var cirka 400 klasser från södra och västra Sverige upp till Värmland med.

– Av de klasserna var det 75 som kvalificerade sig till den avslutande finalen som gick vecka elva genom att samla minst 36 guldnötter, berättar Irma Rydén från Mediekompass Skaraborg.

Guldnötterna hade de fått genom att lösa maskoten Kurres uppgifter. 25 av klasserna lyckades få alla rätt i finalen och då fick en jury av journalister från Skaraborg, Halland och Värmland bedöma utslagsfrågan. Den gick ut på att göra en barnsida till lokaltidningen och målgruppen var barn i samma ålder som dem själva. Bara fem tidningar fick poäng av juryn.

Första pris på 10 000 kronor gick till klass 1 på Dotorpsskolan i Falköping. Klass 2 på Tidanskolan utanför Skövde hamnade på en fjärde plats totalt, men på andra plats i Skaraborg. Därför fick de 2000 kronor från tidningarna i Skaraborg.

– Åhhhh! Jättekul. Jättekul! Roligt! Jippie! sa eleverna som även bjöds på Kurrekalas med frukt, choklad och dricka.

Juryns motivering lyder: Detta är en jättefin, supertydlig och kreativ barnsida! Här finns mycket att läsa med egna texter och bilder, även en egen serieremsa. Ni får bra läsbarhet och ordning genom att ni använder spalter. Ni utmanade med er fina barnsida!

Vad prispengarna ska användas till återstår att se.

– Jag får ta upp förslag, alla har massa idéer. Vi får se realistiskt och vad det kostar. Det blir en mattelektion på det. Jag kan tänka mig att de vill göra något direkt för pengarna, säger klassläraren Helena van der Wijk.