06 apr 2016 16:56

06 apr 2016 16:56

Folkmusik med elever och Jaerv

SKÖVDE: Folkmusikgruppen Jaerv ger konsert med eleverna på musikgymnasiet

Jaerv. Så heter den hyllade gruppen av folkmusiker som musikgymnasiets 80 elever repeterar med. På torsdag kan man höra resultatet i en konsert med folkmusik på Stadsteatern där musikeleverna och Jaerv framträder.

Sedan i fredags har eleverna vid musikgymnasiet på Västerhöjd repeterat med Jaerv. Eleverna som kommer från alla tre årskurserna består av både musiker och körsångare. Under repetitionsdagarna är de lediga från sitt övriga skolschema för att träna till torsdagens konsert.

– Det blir nästan som deras arbetsplatspraktik när de får jobba med professionella musiker och för att sedan framträda, säger Hanna Carlsson som är programledare på musikgymnasiet på Västerhöjd.

Folkmusiken som gruppen Jaerv spelar är en blandning av vokal och instrumental nordisk musik. Kvintetten är kända för sina medryckande konserter där både ny och gammal folkmusik fått energi från gruppens egna arrangemang, Ibland med influenser från pop och jazz.

– Vi kommer att spela schottis och polskor men med lite moderna rytmer och harmonier, berättar Markus Gustavsson som är sångare och spelar fiol i gruppen.

Gruppen som gästar musiklinjen består av Joel Hagen, Anders Bergsten, Oskar Reuter, Markus Gustavsson och Tobias Hedlund.

– Det är en otroligt hög nivå på eleverna här och det finns en helhet som gör att det kommer att bli en väldigt fin konsert, säger Anders Bergsten som spelar bas i Jaerv. Alla elever är med och sjunger i kören och några spelar olika instrument.

På konserten kommer flera av eleverna att bilda ett spelmanslag tillsammans med Jaerv. Eleven John Hovbjer fick låna en nyckelharpa för att testa det instrumentet under repetitionsdagarna.

– Jag har aldrig provat nyckelharpa men jag har tragglat mig igenom hur jag ska spela på den nu, säger han.

Sedan i fredags har eleverna vid musikgymnasiet på Västerhöjd repeterat med Jaerv. Eleverna som kommer från alla tre årskurserna består av både musiker och körsångare. Under repetitionsdagarna är de lediga från sitt övriga skolschema för att träna till torsdagens konsert.

– Det blir nästan som deras arbetsplatspraktik när de får jobba med professionella musiker och för att sedan framträda, säger Hanna Carlsson som är programledare på musikgymnasiet på Västerhöjd.

Folkmusiken som gruppen Jaerv spelar är en blandning av vokal och instrumental nordisk musik. Kvintetten är kända för sina medryckande konserter där både ny och gammal folkmusik fått energi från gruppens egna arrangemang, Ibland med influenser från pop och jazz.

– Vi kommer att spela schottis och polskor men med lite moderna rytmer och harmonier, berättar Markus Gustavsson som är sångare och spelar fiol i gruppen.

Gruppen som gästar musiklinjen består av Joel Hagen, Anders Bergsten, Oskar Reuter, Markus Gustavsson och Tobias Hedlund.

– Det är en otroligt hög nivå på eleverna här och det finns en helhet som gör att det kommer att bli en väldigt fin konsert, säger Anders Bergsten som spelar bas i Jaerv. Alla elever är med och sjunger i kören och några spelar olika instrument.

På konserten kommer flera av eleverna att bilda ett spelmanslag tillsammans med Jaerv. Eleven John Hovbjer fick låna en nyckelharpa för att testa det instrumentet under repetitionsdagarna.

– Jag har aldrig provat nyckelharpa men jag har tragglat mig igenom hur jag ska spela på den nu, säger han.