07 apr 2016 19:51

07 apr 2016 19:52

Lions i Skultorp firar 50

SKÖVDE: Lions club i Skultorp har verkat sedan starten 1966

Lions Club Skultorp firar sitt 50-års jubileum på lördag. Klubben bildades den 25:e januari 1966 och har sedan dess samlat in mycket pengar till välgörande arbete. En stor inkomstkälla är deras populära loppmarknad och valborgsfirandet.
– Jag tror Lions är välsedda i Skultorp, säger presidenten Roland Gustafsson.

Lions club Skultorp är en livaktig 50-åring, medlemsantalet har varierat från år till år men nu är man 25 medlemmar som sköter det ideella arbetet.

För många i Skövde är klubben känd som arrangör av firandet på valborgsmässoafton vid Sjötorpasjön i Skultorp, samt deras populära loppmarknader som alltid lockar mycket folk.

– Vi är 25 medlemmar, varav fyra är kvinnor, och alla ställer upp och jobbar efter sin förmåga och sedan har vi god hjälp av våra partners, berättar Roland Gustafsson som är president för Lions i Skultorp. Utan medlemmarnas respektive skulle det inte gå att driva arbetet med loppis och valborgsfirande, säger han.

Pengar

Det ideella jobbet ger dock en hel del klirr i kassan hos klubben, förra året räknar Roland Gustafsson med att 190 000 kronor kom in via deras arrangemang.

– Loppmarknaden är väldigt viktig för oss och vi vill att folk ska kunna hitta bra saker till bra priser där och känna sig nöjda. Valborgsfirandet är också uppskattat och folk säger till oss att vi gjort ett bra jobb med det, berättar Roland. Vi har en frivillig entré och jag tycker folk är ganska generösa.

Skultorp

Det lokala stöd som Lions i Skultorp står för är bland annat en populär träff för pensionärer, då bjuder klubben på både underhållning och förtäring. Men bidragen sträcker sig även till Afrika där man sedan flera år stöttar Anna-Karin Nybergs stiftelse.

De medverkar även till att varje år bekosta en plats på ett internationellt Lionsläger för en elev från Vasaskolan.

– Vi har även skänkt många tv apparater till sjukhuset och vi ger pengar till barnmedicinavdelningen, sedan får ungdomsidrotten pengar i Skultorp. Det är både tennisklubben, ryttarföreningen och Skultorps IF som får bidrag, säger Roland Gustafsson.

Samarbeta

Samarbete och ett socialt engagemang var även en av grundidéerna när Lions grundades i USA 1917, det var Melvin Jones i Chicago som samlade personer runt sin idé att hjälpa andra och samarbeta för en god sak.

Det mest kända är deras arbete för blinda och ögonsjukdomar.

Namnet Lions (Lejonen) skulle symbolisera styrka och att många tillsammans kan göra mycket. Under nästa år fyller alltså Lions Club 100 år sedan starten i USA och det kommer att uppmärksammas världen över. Sammanlagt har man över 1,3 miljoner medlemmar i drygt 200 länder.

I Sverige ska man starta en jubileumsinsamling till förmån för barn och unga som levar under knappa ekonomiska förhållanden.

Lions club Skultorp är en livaktig 50-åring, medlemsantalet har varierat från år till år men nu är man 25 medlemmar som sköter det ideella arbetet.

För många i Skövde är klubben känd som arrangör av firandet på valborgsmässoafton vid Sjötorpasjön i Skultorp, samt deras populära loppmarknader som alltid lockar mycket folk.

– Vi är 25 medlemmar, varav fyra är kvinnor, och alla ställer upp och jobbar efter sin förmåga och sedan har vi god hjälp av våra partners, berättar Roland Gustafsson som är president för Lions i Skultorp. Utan medlemmarnas respektive skulle det inte gå att driva arbetet med loppis och valborgsfirande, säger han.

Pengar

Det ideella jobbet ger dock en hel del klirr i kassan hos klubben, förra året räknar Roland Gustafsson med att 190 000 kronor kom in via deras arrangemang.

– Loppmarknaden är väldigt viktig för oss och vi vill att folk ska kunna hitta bra saker till bra priser där och känna sig nöjda. Valborgsfirandet är också uppskattat och folk säger till oss att vi gjort ett bra jobb med det, berättar Roland. Vi har en frivillig entré och jag tycker folk är ganska generösa.

Skultorp

Det lokala stöd som Lions i Skultorp står för är bland annat en populär träff för pensionärer, då bjuder klubben på både underhållning och förtäring. Men bidragen sträcker sig även till Afrika där man sedan flera år stöttar Anna-Karin Nybergs stiftelse.

De medverkar även till att varje år bekosta en plats på ett internationellt Lionsläger för en elev från Vasaskolan.

– Vi har även skänkt många tv apparater till sjukhuset och vi ger pengar till barnmedicinavdelningen, sedan får ungdomsidrotten pengar i Skultorp. Det är både tennisklubben, ryttarföreningen och Skultorps IF som får bidrag, säger Roland Gustafsson.

Samarbeta

Samarbete och ett socialt engagemang var även en av grundidéerna när Lions grundades i USA 1917, det var Melvin Jones i Chicago som samlade personer runt sin idé att hjälpa andra och samarbeta för en god sak.

Det mest kända är deras arbete för blinda och ögonsjukdomar.

Namnet Lions (Lejonen) skulle symbolisera styrka och att många tillsammans kan göra mycket. Under nästa år fyller alltså Lions Club 100 år sedan starten i USA och det kommer att uppmärksammas världen över. Sammanlagt har man över 1,3 miljoner medlemmar i drygt 200 länder.

I Sverige ska man starta en jubileumsinsamling till förmån för barn och unga som levar under knappa ekonomiska förhållanden.