11 apr 2016 11:38

11 apr 2016 11:38

Prisade på filmfestival

LIDKÖPING: Flera Skövdeframgångar i Ung film

Moldy Masks från Skövde tog hem första pris i sin ålderskategori när Skaraborgs filmfestival Ung film avgjordes i Lidköping i helgen. ”De uttrycksfulla skådespelarna kompletterar det tekniskt snygga genomförandet”, tyckte juryn. Och fler unga Skövdefilmare fick pris på festivalen.

Skaraborgs filmfestival Ung film arrangerades för första gången i Lidköping i lördags. 27 filmer hade lämnats in och 80-90 ungdomar fanns på plats. Innan filmvisning och prisutdelning på kvällen var det föreläsningar och workshops. Dagen gav mersmak hos arrangörsgruppen som hoppas på fler filmfestivaler.

– Nu har vi ett koncept som fungerar och som vi kan fortsätta med, säger Conny Larsson, Studiefrämjandet, som ingått i gruppen tillsammans med Joen Windahl, Kultur Ungdom, Andreas Hansen, Kulturbruket och Anna-Carin Öhman, Folkets hus Lidköping och Filmforum Skaraborg.

I yngsta klassen 10-15 år gick första pris till ”Mysteriet” av Önums friskola, Vara, som vann mentorshjälp vid fyra tillfällen, andra pris gick till ”Inbrottstjuven” av Casper Thor, Götene. Han vann en actionkamera.

I mellanklassen 16-19 år gick första pris till Moldy Masks från Skövde. Juryn tyckte: De uttrycksfulla skådespelarna kompletterar det tekniskt snygga genomförandet. Den thrillerartade stämningen och det läckert monokroma fotot skänker filmen en påtaglig känsla av film noir. ”Life after death” av Moldy Masks visar på ett stort engagemang såväl framför som bakom kameran och ger mersmak. I pris fick gruppen en resurs värd 4000 kronor för sitt fortsatta arbete med film.

– Det känns jätteroligt att ha fått vara med och vinna, att filmen gick så långt, den är ändå ganska gammal, det var var roligt att det fortfarande var kvalitet på den, säger Daniel Björk i gruppen och berättar att filmen gjordes för ungefär ett år sedan.

Andra pris i samma klass gick till ”Det är helt normalt” av Emelie Kastberg och Linnea Jensen. I pris får de tillgång till en biosalong en kväll.

Det får också andrapristagaren i den äldsta klassen 20-30 år, ”Fata Morgana” av Emma Axberg, Skövde och Anthony Cui för en ”väldigt modig och personlig som vågar berätta allting med en enda bild”. Första pris i den klassen gick till Julia Jonsson, Skövde, för ”My First Time”. Juryn tyckte att den ”utstrålar stor berättarglädje och påtaglig stilsäkerhet i varenda scen.” I pris får hon använda professionell utrustning i en vecka.

Tre hedersomnämnanden delades ut. För bästa oväntade vändning: ”Förbjuden frukt” av Hugo Anderson, Skövde. Bästa foto: ”Raku firing” av Robin Ohlausson, Falköping, Bästa tålamod: ”Tävlingen” av Gunnar Wallgren, Lidköping.

Skaraborgs filmfestival Ung film arrangerades för första gången i Lidköping i lördags. 27 filmer hade lämnats in och 80-90 ungdomar fanns på plats. Innan filmvisning och prisutdelning på kvällen var det föreläsningar och workshops. Dagen gav mersmak hos arrangörsgruppen som hoppas på fler filmfestivaler.

– Nu har vi ett koncept som fungerar och som vi kan fortsätta med, säger Conny Larsson, Studiefrämjandet, som ingått i gruppen tillsammans med Joen Windahl, Kultur Ungdom, Andreas Hansen, Kulturbruket och Anna-Carin Öhman, Folkets hus Lidköping och Filmforum Skaraborg.

I yngsta klassen 10-15 år gick första pris till ”Mysteriet” av Önums friskola, Vara, som vann mentorshjälp vid fyra tillfällen, andra pris gick till ”Inbrottstjuven” av Casper Thor, Götene. Han vann en actionkamera.

I mellanklassen 16-19 år gick första pris till Moldy Masks från Skövde. Juryn tyckte: De uttrycksfulla skådespelarna kompletterar det tekniskt snygga genomförandet. Den thrillerartade stämningen och det läckert monokroma fotot skänker filmen en påtaglig känsla av film noir. ”Life after death” av Moldy Masks visar på ett stort engagemang såväl framför som bakom kameran och ger mersmak. I pris fick gruppen en resurs värd 4000 kronor för sitt fortsatta arbete med film.

– Det känns jätteroligt att ha fått vara med och vinna, att filmen gick så långt, den är ändå ganska gammal, det var var roligt att det fortfarande var kvalitet på den, säger Daniel Björk i gruppen och berättar att filmen gjordes för ungefär ett år sedan.

Andra pris i samma klass gick till ”Det är helt normalt” av Emelie Kastberg och Linnea Jensen. I pris får de tillgång till en biosalong en kväll.

Det får också andrapristagaren i den äldsta klassen 20-30 år, ”Fata Morgana” av Emma Axberg, Skövde och Anthony Cui för en ”väldigt modig och personlig som vågar berätta allting med en enda bild”. Första pris i den klassen gick till Julia Jonsson, Skövde, för ”My First Time”. Juryn tyckte att den ”utstrålar stor berättarglädje och påtaglig stilsäkerhet i varenda scen.” I pris får hon använda professionell utrustning i en vecka.

Tre hedersomnämnanden delades ut. För bästa oväntade vändning: ”Förbjuden frukt” av Hugo Anderson, Skövde. Bästa foto: ”Raku firing” av Robin Ohlausson, Falköping, Bästa tålamod: ”Tävlingen” av Gunnar Wallgren, Lidköping.