14 apr 2016 15:35

14 apr 2016 15:35

Ta tillvara på kompetensen

SKÖVDE: Ta tillvara kompetensen var temat på den sjätte Visionsdagen i Arena Skövde

Kompetensförsörjning till olika arbetsgivare var temat för Visionsdagen som kommunen bjöd in till för sjätte gången. Talare var bland andra Jens Holtinger, chef för Volvo group trucks i Skövde, samt Peter Lidström, chef arbetsmarknadsavdelningen på Skövde kommun.

Kompetensförsörjningen i det globala perspektivet var temat för anförandet som Jens Holtinger höll under mötet i Arena Skövde. Han inledde med att berätta om vilken plats Skövde har på Volvos internationella spelplan, motorfabriken är nummer två i världen när det gäller tunga lastfordon.

– I Skövde har vi en väl dold juvel, säger Jens Holtinger och fortsätter, vi har producerat motorer i Skövde i flera generationer men att vara bäst i Sverige duger inte längre. Vi har konkurrens från andra stora marknader i till exempel Kina och Nordamerika.

På en global marknad är människorna den viktigaste konkurrensfördelen, maskiner och teknik kan alla skaffa sig numera, säger Holtinger.

Som jag ser det behöver vi stark infrastruktur för pendling till Skövde, men även kulturutbud, idrott och hur familjen kan växa upp är viktigt när man ska rekrytera personal och få dem att flytta till Skövde, berättar Jens Holtinger.

Han pekar även på vikten av ett bra samarbete mellan kommun och högskola, rekrytering och försöka få de som studerat på annan ort att flytta tillbaka igen är också viktigt, menar han i sitt anförande.

– Vi har alla ett oerhört stort gemensamt ansvar och vi måste kroka arm med kommunen och högskolan. Jag är fantastiskt glad att Skövde växer, men befolkningen här behöver växa ännu mer, avslutar Jens Holtinger.

Peter Lidström som är chef för arbetsmarknadsavdelningen presenterade den så kallade Skövdemodellen, som syftar till en snabbare integration på arbetsmarknaden. För att lättare komma över språkbarriären borde utbildningen i svenska ligga ihop direkt med arbetet. Man bör få till språkutbildningen från dag ett, menar han.

Kompetensförsörjningen i det globala perspektivet var temat för anförandet som Jens Holtinger höll under mötet i Arena Skövde. Han inledde med att berätta om vilken plats Skövde har på Volvos internationella spelplan, motorfabriken är nummer två i världen när det gäller tunga lastfordon.

– I Skövde har vi en väl dold juvel, säger Jens Holtinger och fortsätter, vi har producerat motorer i Skövde i flera generationer men att vara bäst i Sverige duger inte längre. Vi har konkurrens från andra stora marknader i till exempel Kina och Nordamerika.

På en global marknad är människorna den viktigaste konkurrensfördelen, maskiner och teknik kan alla skaffa sig numera, säger Holtinger.

Som jag ser det behöver vi stark infrastruktur för pendling till Skövde, men även kulturutbud, idrott och hur familjen kan växa upp är viktigt när man ska rekrytera personal och få dem att flytta till Skövde, berättar Jens Holtinger.

Han pekar även på vikten av ett bra samarbete mellan kommun och högskola, rekrytering och försöka få de som studerat på annan ort att flytta tillbaka igen är också viktigt, menar han i sitt anförande.

– Vi har alla ett oerhört stort gemensamt ansvar och vi måste kroka arm med kommunen och högskolan. Jag är fantastiskt glad att Skövde växer, men befolkningen här behöver växa ännu mer, avslutar Jens Holtinger.

Peter Lidström som är chef för arbetsmarknadsavdelningen presenterade den så kallade Skövdemodellen, som syftar till en snabbare integration på arbetsmarknaden. För att lättare komma över språkbarriären borde utbildningen i svenska ligga ihop direkt med arbetet. Man bör få till språkutbildningen från dag ett, menar han.