18 apr 2016 07:37

18 apr 2016 13:38

Byggstrejken över

SVERIGE

Efter att konflikten i byggbranschen nått sitt sjunde dygn kom parterna på söndagen överens om ett nytt avtal över 13 månader med löneökningar på 2,38 procent. Den pågående byggstrejken avbryts med omedelbar verkan.

I Skövde har den nu avslutade strejken slagit mot bostadsbygget på Aspö där arbetet legat nere under förra veckan.

Parterna kunde nå ett nytt byggavtal utan några direkta eftergifter från facket, enligt Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Jag tycker att landets byggnadsarbetare ska sträcka på sig. Från ett tomt förslag har vi fyllt det med viktiga framtidsfrågor. Framförallt jämställdhet, mångfald, nyanlända och lärlingsfrågan, säger han till TT.

Sveriges Byggindustrier välkomnar att ett avtal nu är på plats. Arbetsgivarna beräknar att strejken har kostat 100–200 miljoner kronor per dygn.

– För oss är det viktigt att vi har ett avtal på plats och att vi har lyckats hålla det på den konkurrensutsatta industrins nivå, att vi har hållit industrins märke, säger arbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind till TT.

I Skövde har den nu avslutade strejken slagit mot bostadsbygget på Aspö där arbetet legat nere under förra veckan.

Parterna kunde nå ett nytt byggavtal utan några direkta eftergifter från facket, enligt Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Jag tycker att landets byggnadsarbetare ska sträcka på sig. Från ett tomt förslag har vi fyllt det med viktiga framtidsfrågor. Framförallt jämställdhet, mångfald, nyanlända och lärlingsfrågan, säger han till TT.

Sveriges Byggindustrier välkomnar att ett avtal nu är på plats. Arbetsgivarna beräknar att strejken har kostat 100–200 miljoner kronor per dygn.

– För oss är det viktigt att vi har ett avtal på plats och att vi har lyckats hålla det på den konkurrensutsatta industrins nivå, att vi har hållit industrins märke, säger arbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind till TT.