18 apr 2016 20:05

18 apr 2016 20:05

Smidig flytt av träden

SKÖVDE: Jubileumsträd flyttas med maskinhjälp inför husbygge i Skultorp

Tretton stycken av de träd som planterades i Skultorp 2001 i samband med Skövdes 600 - års jubileum flyttas nu. Med en inhyrd maskin från Tyskland grävs trädet upp med både rötter och jordklump, för att sedan planteras om på en ny plats.

Det var i samband med Skövdes 600- års jubileum som det planterades träd runt om i Skövde kommun. Vid den tillfälliga park som anlades i Skultorp står 28 träd planterade, träden var skänkta av såväl företag som privatpersoner. Parken anlades 2001 av kommunen på den plats som sedan länge var en öde byggplats, en så kallad Danellgrop.

– Nu flyttar vi 13 stycken träd och några av dem kommer att stå vid parken som kallas Kommunalhusplatsen, berättar Eva-Lena Öman, på Skövde kommun. Den här platsen blir ju den enda parkytan nu när det ska byggas ett flerfamiljshus där träden står nu. Vi ska även flytta hit ett fikabord i kalksten som hembygdsföreningen skänkt, säger hon.

Att Skövde kommun väljer att flytta cirka halva beståndet av träd beror bland annat på att träden ursprungligen är skänkta till platsen i Skultorp, det skulle även bli en dyr historia att köpa in och plantera ut välväxta träd.

Trädflytten utförs av firman Nordisk trädflytt samt en inhyrd maskin från Tyskland, allt till en kostnad av 19 000 kronor per träd. Träden som flyttas runt nu består av körsbär samt ek.

Det största av träden, en 16 år gammal ek är ingen match för maskinen, de fem spadarna greppar jord, rötter och träd i ett fång och en stund senare är eken på plats strax utanför biblioteket. Fram till i fredags stod en stor gran på den platsen.

Det var i samband med Skövdes 600- års jubileum som det planterades träd runt om i Skövde kommun. Vid den tillfälliga park som anlades i Skultorp står 28 träd planterade, träden var skänkta av såväl företag som privatpersoner. Parken anlades 2001 av kommunen på den plats som sedan länge var en öde byggplats, en så kallad Danellgrop.

– Nu flyttar vi 13 stycken träd och några av dem kommer att stå vid parken som kallas Kommunalhusplatsen, berättar Eva-Lena Öman, på Skövde kommun. Den här platsen blir ju den enda parkytan nu när det ska byggas ett flerfamiljshus där träden står nu. Vi ska även flytta hit ett fikabord i kalksten som hembygdsföreningen skänkt, säger hon.

Att Skövde kommun väljer att flytta cirka halva beståndet av träd beror bland annat på att träden ursprungligen är skänkta till platsen i Skultorp, det skulle även bli en dyr historia att köpa in och plantera ut välväxta träd.

Trädflytten utförs av firman Nordisk trädflytt samt en inhyrd maskin från Tyskland, allt till en kostnad av 19 000 kronor per träd. Träden som flyttas runt nu består av körsbär samt ek.

Det största av träden, en 16 år gammal ek är ingen match för maskinen, de fem spadarna greppar jord, rötter och träd i ett fång och en stund senare är eken på plats strax utanför biblioteket. Fram till i fredags stod en stor gran på den platsen.