20 apr 2016 19:44

20 apr 2016 20:18

Modulhus är lösningen

SKÖVDE: Modulhus löser bostadsbristen menar arkitekten Hans-Olof Carlson

För att lösa bostadsbristen för studenter samt att integrera nyanlända har PE arkitekter och Hans-Olof Carlson ett förslag de kallar Stadsengagemang. Idén presenterades på Gothia science park under onsdagen.

Hans-Olof Carlson på Skövdeföretaget PE arkitekter presenterade deras förslag under det seminarium som teknik- och arkitekturföretaget Projektengagemang höll.

– Konceptet besår av att man bygger moduler som sammanfogas, varje bostadsdel är på 25 kvadratmeter och vi tror att fem moduler blir optimalt, säger Hans-Olof Carlson. Till varje bygge kommer även ett gemensamt kök och ett sällskapsrum.

Tanken från arkitektfirman är att kommunen ska kunna bygga efter behov, är det många studenter vid högskolan ska man kunna bygga snabbt på exempelvis en parkeringsplats. PE arkitekter har en speciell tomtmark för bygget i tankarna, men vill inte avslöja var den ligger i Skövde. Men gissningsvis är den i närheten av högskolan.

Varje bostadsmodul innehåller ett fönster, bostadsdel samt toalett och pentry. För att gemensamma ytor som kök och sällskapsrum inte ska bli för trånga har de begränsat antalet sammanlänkade moduler till fem. Man har även en vision om att fler moduler kan kopplas till som kan hysa lokaler för kommun, föreningar och näringsliv.

– Vi ser integrationen som viktig och vi måste kunna ta tillvara på nyanländas kompetenser, säger Hans-Olof Carlson. I ett boende om fem bostadsmoduler kan man tänka sig att studenter blir mentorer åt nyanlända som bor i samma hus. Husen ska kunna byggas snabbt med ett tillfälligt bygglov från kommunen och det gör att man inte behöver ändra stadsplanen.

Hans-Olof Carlson på Skövdeföretaget PE arkitekter presenterade deras förslag under det seminarium som teknik- och arkitekturföretaget Projektengagemang höll.

– Konceptet besår av att man bygger moduler som sammanfogas, varje bostadsdel är på 25 kvadratmeter och vi tror att fem moduler blir optimalt, säger Hans-Olof Carlson. Till varje bygge kommer även ett gemensamt kök och ett sällskapsrum.

Tanken från arkitektfirman är att kommunen ska kunna bygga efter behov, är det många studenter vid högskolan ska man kunna bygga snabbt på exempelvis en parkeringsplats. PE arkitekter har en speciell tomtmark för bygget i tankarna, men vill inte avslöja var den ligger i Skövde. Men gissningsvis är den i närheten av högskolan.

Varje bostadsmodul innehåller ett fönster, bostadsdel samt toalett och pentry. För att gemensamma ytor som kök och sällskapsrum inte ska bli för trånga har de begränsat antalet sammanlänkade moduler till fem. Man har även en vision om att fler moduler kan kopplas till som kan hysa lokaler för kommun, föreningar och näringsliv.

– Vi ser integrationen som viktig och vi måste kunna ta tillvara på nyanländas kompetenser, säger Hans-Olof Carlson. I ett boende om fem bostadsmoduler kan man tänka sig att studenter blir mentorer åt nyanlända som bor i samma hus. Husen ska kunna byggas snabbt med ett tillfälligt bygglov från kommunen och det gör att man inte behöver ändra stadsplanen.