21 apr 2016 11:13

21 apr 2016 16:40

Fängelsestraff för blodig konflikt

SKÖVDE: 18-årig knivhögg sin bror

(UPPDATERAD 15.13) Den 18-åring som vid två tillfällen har knivhuggit sin bror har hela tiden hävdat att han bara försvarat sig. Men tingsrätten anser att han inte alls haft rätt till nödvärn och dömer honom till fyra års fängelse, bland annat för mordförsök.

I två dagar pågick rättegången i Skaraborgs tingsrätt mot den 18-åring som åtalats bland annat misstänkt för försök till mord då han den 16 februari med kniv attackerade sin äldre bror utomhus i ett bostadsområde i Skövde och försök till dråp den 11 januari då han också använde kniv mot honom i familjens bostad. En konflikt gällande den yngre broderns skolgång ska ha varit den utlösande faktorn. 18-åringen anser att han agerat i nödvärn och bara försvarat sig mot den äldre, och som han ansåg, aggressive brodern.

Döms för mordförsök

I domen som kom på torsdagen framgår att tingsrätten anser att 18-åringen har gjort sig skyldig till försök till mord på sin bror. Men det som åklagaren ansåg var dråpförsök anser tingsrätten är grov misshandel. Han döms också djurplågeri – han knivhögg och sparkade broderns hund – och ett fall av misshandel av normalgraden.

Inte nödvärnsrätt

Domstolen säger att någon annan påföljd än fängelse inte är tänkbar.

Man anser att det saknas förmildrande omständigheter – han har heller inte vid något tillfälle haft rätt till nödvärn.

Domstolen anser att överfallet i februari varit oprovocerat, att han upprepade gånger har stuckit brodern med ett livsfarligt vapen. Dessutom konstateras att det är försvårande omständigheter att överfallet har skett på allmän plats och att våldet fortsatt när offret låg på marken.

Fängelse i 4 år

Däremot håller man inte helt med åklagaren som yrkade på fem års fängelse utan bestämmer i stället påföljden till fängelse i fyra år.

Det samlade straffvärdet för brotten är åtta år, men eftersom det handlar om en ung gärningsman halveras straffet.

18-åringen ska också betala nästan 80 000 kronor i skadestånd till sin bror.

En släkting till bröderna som var med vid händelsen i februari döms till fem månaders fängelse för misshandel.

Att det finns en konflikt mellan bröderna är tydligt – på torsdagen åtalades också den äldre brodern för att ha dödshotat 18-åringen. Detta ska ha skett den 8 februari, alltså mellan de två knivattackerna. Han ska ska då ha riktat ett pistolliknande föremål och en kniv mot 18-åringen och har i förhör erkänt brott.

I två dagar pågick rättegången i Skaraborgs tingsrätt mot den 18-åring som åtalats bland annat misstänkt för försök till mord då han den 16 februari med kniv attackerade sin äldre bror utomhus i ett bostadsområde i Skövde och försök till dråp den 11 januari då han också använde kniv mot honom i familjens bostad. En konflikt gällande den yngre broderns skolgång ska ha varit den utlösande faktorn. 18-åringen anser att han agerat i nödvärn och bara försvarat sig mot den äldre, och som han ansåg, aggressive brodern.

Döms för mordförsök

I domen som kom på torsdagen framgår att tingsrätten anser att 18-åringen har gjort sig skyldig till försök till mord på sin bror. Men det som åklagaren ansåg var dråpförsök anser tingsrätten är grov misshandel. Han döms också djurplågeri – han knivhögg och sparkade broderns hund – och ett fall av misshandel av normalgraden.

Inte nödvärnsrätt

Domstolen säger att någon annan påföljd än fängelse inte är tänkbar.

Man anser att det saknas förmildrande omständigheter – han har heller inte vid något tillfälle haft rätt till nödvärn.

Domstolen anser att överfallet i februari varit oprovocerat, att han upprepade gånger har stuckit brodern med ett livsfarligt vapen. Dessutom konstateras att det är försvårande omständigheter att överfallet har skett på allmän plats och att våldet fortsatt när offret låg på marken.

Fängelse i 4 år

Däremot håller man inte helt med åklagaren som yrkade på fem års fängelse utan bestämmer i stället påföljden till fängelse i fyra år.

Det samlade straffvärdet för brotten är åtta år, men eftersom det handlar om en ung gärningsman halveras straffet.

18-åringen ska också betala nästan 80 000 kronor i skadestånd till sin bror.

En släkting till bröderna som var med vid händelsen i februari döms till fem månaders fängelse för misshandel.

Att det finns en konflikt mellan bröderna är tydligt – på torsdagen åtalades också den äldre brodern för att ha dödshotat 18-åringen. Detta ska ha skett den 8 februari, alltså mellan de två knivattackerna. Han ska ska då ha riktat ett pistolliknande föremål och en kniv mot 18-åringen och har i förhör erkänt brott.