21 apr 2016 16:11

21 apr 2016 16:11

Fem stjärnor till Vasaloppscentret

BILLINGEN

Tre år har gått sedan Billingen fick ett officiellt Vasaloppscenter. Om några år ska det vara ännu bättre.

I dag finns 16 officiella Vasaloppscenter. Nu har Vasaloppet tillsammans med sina partners bestämt sig för att kvalitetssäkra arbetet. 2019 ska kvaliteten ha ökat så mycket på Billingen att centrat certifieras som femstjärnigt – vilket är den högsta nivån.

– En modernisering, energieffektivisering och förlängning av Billingens konstsnöspår innebär att Vasaloppscentrat och besöksnäringen får ett stort lyft genom en tidigare, snabbare och säkrare möjlighet till skidåkning, säger Per-Åke Yttergård, anläggningschef på Svenska Skidförbundet, i ett pressmeddelande.

– Med en längd på tio kilometer på konstsnöspåret kommer anläggningen dra till sig många Vasaloppsåkare och andra skidmotionärer från västra och södra Götaland och inte minst skidentusiaster från Danmark, fortsätter han.

Skidbacken kommer enligt skissen få både en barnbacke med rullband och en värmestuga i botten av backen.

Koppling

Kopplingen mellan Vasaloppet och Billingen tog sin början 1968 när Skövdeprofilen Maja Sandberg åkte mellan Sälen och Mora utklädd till man. Kvinnor inte fick delta på den tiden.

Men satsningen ska inte bara fokusera på vinterhalvåret. Certifieringen gäller även träning i löpning och cykling.

– Satsningen med en stollift som kan användas för MTB-cykling kommer att göra Billingen lika attraktivt sommar som vinter, och helt unikt under barmarkssäsongen för downhill-cykling, säger Ulf Olofsson som i tio år var ansvarig för Åre Bike Park och som nu driver företaget Trail Solution.

I dag finns 16 officiella Vasaloppscenter. Nu har Vasaloppet tillsammans med sina partners bestämt sig för att kvalitetssäkra arbetet. 2019 ska kvaliteten ha ökat så mycket på Billingen att centrat certifieras som femstjärnigt – vilket är den högsta nivån.

– En modernisering, energieffektivisering och förlängning av Billingens konstsnöspår innebär att Vasaloppscentrat och besöksnäringen får ett stort lyft genom en tidigare, snabbare och säkrare möjlighet till skidåkning, säger Per-Åke Yttergård, anläggningschef på Svenska Skidförbundet, i ett pressmeddelande.

– Med en längd på tio kilometer på konstsnöspåret kommer anläggningen dra till sig många Vasaloppsåkare och andra skidmotionärer från västra och södra Götaland och inte minst skidentusiaster från Danmark, fortsätter han.

Skidbacken kommer enligt skissen få både en barnbacke med rullband och en värmestuga i botten av backen.

Koppling

Kopplingen mellan Vasaloppet och Billingen tog sin början 1968 när Skövdeprofilen Maja Sandberg åkte mellan Sälen och Mora utklädd till man. Kvinnor inte fick delta på den tiden.

Men satsningen ska inte bara fokusera på vinterhalvåret. Certifieringen gäller även träning i löpning och cykling.

– Satsningen med en stollift som kan användas för MTB-cykling kommer att göra Billingen lika attraktivt sommar som vinter, och helt unikt under barmarkssäsongen för downhill-cykling, säger Ulf Olofsson som i tio år var ansvarig för Åre Bike Park och som nu driver företaget Trail Solution.