22 apr 2016 13:38

22 apr 2016 13:38

Cinemateket satsar i Skövde

FILM: Nytt nationellt filmprojekt

Norrköping och Skövde är först ut när Cinemateket i höst drar igång ett nytt projekt för att tillgängliggöra filmer bortom den ordinarie biorepertoaren i landet.

– Jag tycker det är viktigt att så många som möjligt får möjligheten att se äldre film på biograf, säger Danial Brännström, chef på Cinemateket, som i höst drar igång projektet Cinemateket c/o på prov i Norrköping och Skövde till TT.

Cinemateket har tidigare fått begränsa sina visningar till Stockholm, Göteborg och Malmö. Dels på grund av begränsade resurser, men också eftersom man haft dålig tillgång till analoga filmkopior – det format man tidigare visade på biografer.

Långsam process

Nu, när katalogen av digitaliserad film vuxit i omfång, ser Cinemateket en möjlighet att nå ut med verksamheten nationellt.

– Vi tog kontakt med några biografer som under väldigt lång tid efterfrågat Cinemateksverksamhet hos sig, biograferna Cnema i Norrrköping och Odeon i Skövde, och testkör där under hösten, berättar Danial Brännström.

– Tillfälle kommer nu att ges – något som efterfrågats sedan länge– att vi lokalt också kan få tillgång till filmklassiker som annars varit i stort sett undantagslöst hänvisade till verksamheter och en publik i våra storstäder. Nu kommer även en intresserad publik i och kring Skövde kommun att få tillgång till många klassiker och gamla godingar, säger Anders Ericsson, kultursekreterare i Skövde, i ett pressmeddelande.

– Jag tycker det är viktigt att så många som möjligt får möjligheten att se äldre film på biograf, säger Danial Brännström, chef på Cinemateket, som i höst drar igång projektet Cinemateket c/o på prov i Norrköping och Skövde till TT.

Cinemateket har tidigare fått begränsa sina visningar till Stockholm, Göteborg och Malmö. Dels på grund av begränsade resurser, men också eftersom man haft dålig tillgång till analoga filmkopior – det format man tidigare visade på biografer.

Långsam process

Nu, när katalogen av digitaliserad film vuxit i omfång, ser Cinemateket en möjlighet att nå ut med verksamheten nationellt.

– Vi tog kontakt med några biografer som under väldigt lång tid efterfrågat Cinemateksverksamhet hos sig, biograferna Cnema i Norrrköping och Odeon i Skövde, och testkör där under hösten, berättar Danial Brännström.

– Tillfälle kommer nu att ges – något som efterfrågats sedan länge– att vi lokalt också kan få tillgång till filmklassiker som annars varit i stort sett undantagslöst hänvisade till verksamheter och en publik i våra storstäder. Nu kommer även en intresserad publik i och kring Skövde kommun att få tillgång till många klassiker och gamla godingar, säger Anders Ericsson, kultursekreterare i Skövde, i ett pressmeddelande.

  • Elin Dahlman/TT