26 apr 2016 16:21

26 apr 2016 16:21

Konst av mat på Eriksdal

SKÖVDE: Kombinerade bild och hem- och konsumentkunskap

En banan behöver inte bara vara en banan. Den kan bli en delfin, en mun eller delar till en sköldpadda. I alla fall när elever i nian på Eriksdalskolan i Skövde gör konst av mat.
– Det är kul att jobba med mat, ljus och färger, säger eleven Meja Larsson.

För några veckor sedan startade projektet Food art på Eriksdalskolan, ett samarbete mellan bild och hem- och konsumentkunskap. 16 elever i nian har varit med och ämnet är elevens val.

– Jag fick idén efter att ha hittat Samantha Lees bilder på nätet. Hon ville få sina flickor att äta bra, sedan har det blivit konst för henne, tallrikarna är som små berättelser. Jag tänkte att det här måste vi kunna göra något av, berättar Anneli Edvinsson, lärare i hem- och konsumentkunskap.

Bildläraren Jessica Hwass nappade på idén och det gjorde eleverna också. Målgruppen i projektet var små barn, att få dem att tycka att det är roligt att äta. Eleverna fick först göra en skiss och sedan förverkliga skissen med ätbara ting.

– I bild har vi tittat på hur man jobbar med färgsättning och färgernas vikt och betydelse. De har även fått ta kort på sina tallrikar för att visa upp dem, berättar Jessica Hwass.

Väldigt roligt

Under tisdagen var det vernissage på skolan.

– Jag har tyckt att det har varit väldigt roligt, man får visa sin kreativitet. Jag gjorde bara mönster, alla andra gjorde figurer av något slag. Alla är fina och olika, det är en bredd på dem. Det är roligt att se vad man kan göra med mat. Jag tycker att man äter med ögonen, säger eleven Meja Larsson som hittade inspiration på en matblogg.

Alice Kayemb valde att göra en bild där delfiner i form av bananer kommer upp ur havet, där en apelsin blir en sol, vindruvor en palm, blåbär ett hav och havregryn en ö.

– Det var jättegott att äta. Man fick en lust att vilja äta. Det kan nog vara nyttigt för små barn, om de inte har lust att äta så kan man göra något roligt av maten.

Förutom bilderna på väggen gick det att se en tallrik i verkligheten. Det var Rickard Johannessons.

– Jag vet att många barn gillar djur. Just nu är det en bra säsong vid Hornborgasjön, så jag jobbade utifrån det, säger han och visar en tallrik där ost är vass, blåbär är vatten, majs är solen och ett äpple är en svan.

För några veckor sedan startade projektet Food art på Eriksdalskolan, ett samarbete mellan bild och hem- och konsumentkunskap. 16 elever i nian har varit med och ämnet är elevens val.

– Jag fick idén efter att ha hittat Samantha Lees bilder på nätet. Hon ville få sina flickor att äta bra, sedan har det blivit konst för henne, tallrikarna är som små berättelser. Jag tänkte att det här måste vi kunna göra något av, berättar Anneli Edvinsson, lärare i hem- och konsumentkunskap.

Bildläraren Jessica Hwass nappade på idén och det gjorde eleverna också. Målgruppen i projektet var små barn, att få dem att tycka att det är roligt att äta. Eleverna fick först göra en skiss och sedan förverkliga skissen med ätbara ting.

– I bild har vi tittat på hur man jobbar med färgsättning och färgernas vikt och betydelse. De har även fått ta kort på sina tallrikar för att visa upp dem, berättar Jessica Hwass.

Väldigt roligt

Under tisdagen var det vernissage på skolan.

– Jag har tyckt att det har varit väldigt roligt, man får visa sin kreativitet. Jag gjorde bara mönster, alla andra gjorde figurer av något slag. Alla är fina och olika, det är en bredd på dem. Det är roligt att se vad man kan göra med mat. Jag tycker att man äter med ögonen, säger eleven Meja Larsson som hittade inspiration på en matblogg.

Alice Kayemb valde att göra en bild där delfiner i form av bananer kommer upp ur havet, där en apelsin blir en sol, vindruvor en palm, blåbär ett hav och havregryn en ö.

– Det var jättegott att äta. Man fick en lust att vilja äta. Det kan nog vara nyttigt för små barn, om de inte har lust att äta så kan man göra något roligt av maten.

Förutom bilderna på väggen gick det att se en tallrik i verkligheten. Det var Rickard Johannessons.

– Jag vet att många barn gillar djur. Just nu är det en bra säsong vid Hornborgasjön, så jag jobbade utifrån det, säger han och visar en tallrik där ost är vass, blåbär är vatten, majs är solen och ett äpple är en svan.