26 apr 2016 06:00

26 apr 2016 07:35

Walterums förslag om mejeribyggnaden

SKÖVDE: Arla väntar på "rätt" köpare

Efter Arlas flytt står mejerifastigheten tom och det finns ännu inga besked om dess framtid. Arla säger att man inväntar rätt köpare. Samtidigt kommer kommunalrådet Leif Walterum (C) med ett förslag. ”Ett lokalt bryggeri vore perfekt”.

Hösten 2013 kom chockbeskedet – Arla planerade att lägga ner det framgångsrika mejeriet i Skövde, 2015 skulle tillverkningen av cottage cheese flyttas till det nya mejeriet i Falkenberg. Våren 2014 kom det formella beskedet och 90-talet anställda sades upp. I höstas skedde den sista produktionen och kort därefter flyttade Arla både maskiner och verksamhet till Falkenberg.

När produktionen upphörde gick också en epok i graven – 1931 togs den första mejeribyggnaden på tomten i Skövde i drift. Nu, några månader efter nedläggningen, står byggnaden mellan järnvägen och Mariestadsvägen helt tom. Arla har allt sedan nedläggningsbeslutet sagt att man letar efter en köpare och att det finns flera intressenter. Det är fortfarande det besked som ges från Arla.

”Finns intresse”

– Det finns intresse, men än så länge finns det inget mer konkret att rapportera. Vi är angelägna om att hitta rätt köpare och den processen får ta den tid det tar, säger Daniel Emilson, presschef vid Arla foods Sweden till SLA.

Skövde kommun har nyligen aviserat att man köper loss en fastighet på Norrmalm och även en fastighet i Tidan. Men Skövde kommun har enligt kommunalrådet Leif Walterum (C) inte diskuterat att eventuellt köpa Arla-fastigheten.

Livsmedelsanpassad

– Vi har ingen förköpsrätt och i nuläget finns inga tankar att lägga ett bud på fastigheten. Det är ju inte helt lätt att bygga något annat där med tanke på närheten till järnvägen, det utesluter ju exempelvis bostäder, säger Walterum.

– Det vi politiskt har uttryckt till tjänstemännen är att hålla koll på vad som händer med fastigheten, vi vill ju inte att det ska bli en tung verksamhet med tung trafik. Men det är inget vi kan påverka mer än att uttrycka en önskan.

Byggnaden är anpassad för livsmedel och den typen av verksamhet välkomnar Walterum.

– Arla har uttryckt att det inte får bli mejeri igen, men det finns ju andra möjligheter. Det vore ju ett önsketänkande om det blev ett lokalt bryggeri, det vore fantastiskt bra! tycker Walterum.

Hösten 2013 kom chockbeskedet – Arla planerade att lägga ner det framgångsrika mejeriet i Skövde, 2015 skulle tillverkningen av cottage cheese flyttas till det nya mejeriet i Falkenberg. Våren 2014 kom det formella beskedet och 90-talet anställda sades upp. I höstas skedde den sista produktionen och kort därefter flyttade Arla både maskiner och verksamhet till Falkenberg.

När produktionen upphörde gick också en epok i graven – 1931 togs den första mejeribyggnaden på tomten i Skövde i drift. Nu, några månader efter nedläggningen, står byggnaden mellan järnvägen och Mariestadsvägen helt tom. Arla har allt sedan nedläggningsbeslutet sagt att man letar efter en köpare och att det finns flera intressenter. Det är fortfarande det besked som ges från Arla.

”Finns intresse”

– Det finns intresse, men än så länge finns det inget mer konkret att rapportera. Vi är angelägna om att hitta rätt köpare och den processen får ta den tid det tar, säger Daniel Emilson, presschef vid Arla foods Sweden till SLA.

Skövde kommun har nyligen aviserat att man köper loss en fastighet på Norrmalm och även en fastighet i Tidan. Men Skövde kommun har enligt kommunalrådet Leif Walterum (C) inte diskuterat att eventuellt köpa Arla-fastigheten.

Livsmedelsanpassad

– Vi har ingen förköpsrätt och i nuläget finns inga tankar att lägga ett bud på fastigheten. Det är ju inte helt lätt att bygga något annat där med tanke på närheten till järnvägen, det utesluter ju exempelvis bostäder, säger Walterum.

– Det vi politiskt har uttryckt till tjänstemännen är att hålla koll på vad som händer med fastigheten, vi vill ju inte att det ska bli en tung verksamhet med tung trafik. Men det är inget vi kan påverka mer än att uttrycka en önskan.

Byggnaden är anpassad för livsmedel och den typen av verksamhet välkomnar Walterum.

– Arla har uttryckt att det inte får bli mejeri igen, men det finns ju andra möjligheter. Det vore ju ett önsketänkande om det blev ett lokalt bryggeri, det vore fantastiskt bra! tycker Walterum.