27 apr 2016 16:17

27 apr 2016 16:17

Försäljare tog sin in till åldringar

NYHETER: Ärendet har polisanmälts

Försäljare har tagit sig in på Bagaren och Boken och försökt tvinga åldringar att köpa blommor. En dam lurades på 500 kronor.
– Det finns inte ord för människor som gör så, säger Anna-Greta Pettersson som motade ut försäljaren.

I lördags eftermiddag har bland annat en man och en kvinna, kvinnan i vissa fall i sällskap av ett barn, gått runt till ett stort antal boende på Bagaren och Boken. De har ringt på lägenhetsdörren hos ensamma kvinnor.

Skickade ut varning

– Det har sagt att de sålde blombuketter till välgörande ändamål, säger Lotta Björk, enhetschef på Bagaren som direkt när hon fick kännedom om försäljarna mejlade ut varningar till andra äldreboenden.

– Nu kan alla vara mer vaksamma om försäljarna skulle komma tillbaka.

Anna-Greta Pettersson på Bagaren är en av de drabbade.

– Det ringde på dörren vid 16-17-tiden på eftermiddagen. Utanför stod en kvinna. Hon talade på bruten svenska och var inte otrevlig, men jag var tydlig direkt att jag inte skulle köpa någon bukett, så jag motade ut henne, säger Anna-Greta till SLA.

”Obehagligt”

– Det är obehagligt att de kan ta sig ända fram till våra dörrar. Den stora entrédörren är ju tyvärr öppen för vem som helst fram till klockan tre på helger och fyra på vardagar. Här finns många korridorer att gömma sig i om man är oseriös.

Kvinnan som ringde på sade att pengarna skulle gå till gatubarn i Baltikum.

– Men jag sade nej, jag känner till den här typen av besök.

Anna-Greta var bestämd och kunde stänga dörren om sig. Alla lyckades inte med det.

– Jag vet en kvinna som betalade flera hundra kronor. Jag har inga ord för människor som beter sig så här mot gamla som inte kan klara sig själva. Det är helt förskräckligt!

Hur många som faktiskt har betalat för buketterna är ännu oklart, men troligen drabbades den kvinna värst som kände sig så trängd när den manliga försäljaren var påstidig att hon betalade honom 500 kronor.

Lotta Björk vet att minst tio personer på Bagaren har haft besök av försäljarna, men det kan vara fler. Ärendet är polisanmält, både av boende på Bagaren och Boken.

– Det som hänt känns hemskt, att människor kan vara så fräcka!

I lördags eftermiddag har bland annat en man och en kvinna, kvinnan i vissa fall i sällskap av ett barn, gått runt till ett stort antal boende på Bagaren och Boken. De har ringt på lägenhetsdörren hos ensamma kvinnor.

Skickade ut varning

– Det har sagt att de sålde blombuketter till välgörande ändamål, säger Lotta Björk, enhetschef på Bagaren som direkt när hon fick kännedom om försäljarna mejlade ut varningar till andra äldreboenden.

– Nu kan alla vara mer vaksamma om försäljarna skulle komma tillbaka.

Anna-Greta Pettersson på Bagaren är en av de drabbade.

– Det ringde på dörren vid 16-17-tiden på eftermiddagen. Utanför stod en kvinna. Hon talade på bruten svenska och var inte otrevlig, men jag var tydlig direkt att jag inte skulle köpa någon bukett, så jag motade ut henne, säger Anna-Greta till SLA.

”Obehagligt”

– Det är obehagligt att de kan ta sig ända fram till våra dörrar. Den stora entrédörren är ju tyvärr öppen för vem som helst fram till klockan tre på helger och fyra på vardagar. Här finns många korridorer att gömma sig i om man är oseriös.

Kvinnan som ringde på sade att pengarna skulle gå till gatubarn i Baltikum.

– Men jag sade nej, jag känner till den här typen av besök.

Anna-Greta var bestämd och kunde stänga dörren om sig. Alla lyckades inte med det.

– Jag vet en kvinna som betalade flera hundra kronor. Jag har inga ord för människor som beter sig så här mot gamla som inte kan klara sig själva. Det är helt förskräckligt!

Hur många som faktiskt har betalat för buketterna är ännu oklart, men troligen drabbades den kvinna värst som kände sig så trängd när den manliga försäljaren var påstidig att hon betalade honom 500 kronor.

Lotta Björk vet att minst tio personer på Bagaren har haft besök av försäljarna, men det kan vara fler. Ärendet är polisanmält, både av boende på Bagaren och Boken.

– Det som hänt känns hemskt, att människor kan vara så fräcka!