28 apr 2016 16:20

28 apr 2016 16:20

Extra pengar ger mer kultur i år

SKÖVDE: För barn och unga

Skövde kommun gör en satsning på barn- och ungdomskultur i år. Totalt handlar det om en miljon kronor. 800 000 av dem går till 20-talet olika aktiviteter.

– I uppdraget står det att vi ska stimulera till ett rikt och varierat kultur- och fritidsliv, motverka sociala klyftor och verka för mångfald i samverkan med civilsamhället, säger Marika Ekström, barn- och ungdomskultursekreterare.

Susanne Lind kommer att åka till förskolor med en musikföreställning som kopplas ihop med fortbildning för personalen. Alla tvåor får se Göteborgsoperans föreställning Lite Lennart under hösten. Elever i årskurs fem får i höst se skolbioföreställningen Min lilla syster. För högstadiet, antingen årskurs åtta eller nio, väntar skolteater. Den heter Ankomsten och har ett flyktingtema. 1000 elever på gymnasiet får gå på klassisk konsert med Västra Götalands ungdomssymfoniker. För Tidanskolans alla elever väntar en studiedag på kulturreservatet Vallby Sörgården.

– Det handlar om att knyta ihop historien, att få eleverna att förstå hur det var då och hur man levde då. Vi hoppas på många kluriga frågor från barnen, säger Sigun Gröning.

I Södra Ryd pågår redan nu teaterworkshop i samarbete med ABF. På biblioteket i Ryd blir det en Alfonsutställning i höst och på orter där det finns filialer blir det författarbesök. Det blir dataspelsworkshop i Ryd med Donna och ett konstprojekt med Monique Wernhamn och feriearbetande ungdomar kring frågan ”Vad är ett arbete?”

Det blir Modespektakel-workshops, folk- och världsmusikträffar för funktionsnedsättning, besök av poeten och musikern Ismael Ataria och hjärnforskaren och musikern Peter Vuust. Projektet Fan cult fortsätter och avslutas med en utställning på Kulturfabriken. Festivalen Respekt och kärlek, Picknickfestivalen och Voices of charitys musikal stöttas också.

– I uppdraget står det att vi ska stimulera till ett rikt och varierat kultur- och fritidsliv, motverka sociala klyftor och verka för mångfald i samverkan med civilsamhället, säger Marika Ekström, barn- och ungdomskultursekreterare.

Susanne Lind kommer att åka till förskolor med en musikföreställning som kopplas ihop med fortbildning för personalen. Alla tvåor får se Göteborgsoperans föreställning Lite Lennart under hösten. Elever i årskurs fem får i höst se skolbioföreställningen Min lilla syster. För högstadiet, antingen årskurs åtta eller nio, väntar skolteater. Den heter Ankomsten och har ett flyktingtema. 1000 elever på gymnasiet får gå på klassisk konsert med Västra Götalands ungdomssymfoniker. För Tidanskolans alla elever väntar en studiedag på kulturreservatet Vallby Sörgården.

– Det handlar om att knyta ihop historien, att få eleverna att förstå hur det var då och hur man levde då. Vi hoppas på många kluriga frågor från barnen, säger Sigun Gröning.

I Södra Ryd pågår redan nu teaterworkshop i samarbete med ABF. På biblioteket i Ryd blir det en Alfonsutställning i höst och på orter där det finns filialer blir det författarbesök. Det blir dataspelsworkshop i Ryd med Donna och ett konstprojekt med Monique Wernhamn och feriearbetande ungdomar kring frågan ”Vad är ett arbete?”

Det blir Modespektakel-workshops, folk- och världsmusikträffar för funktionsnedsättning, besök av poeten och musikern Ismael Ataria och hjärnforskaren och musikern Peter Vuust. Projektet Fan cult fortsätter och avslutas med en utställning på Kulturfabriken. Festivalen Respekt och kärlek, Picknickfestivalen och Voices of charitys musikal stöttas också.