29 apr 2016 06:00

29 apr 2016 06:00

De gillar allt på två hjul

SKÖVDE: Mc-kompaniet i Väring gillar läget på landet

I år fyller Mc-kompaniet i Väring 20 år och lagom till det har tre av företagets yngre förmågor tagit över firman. Men en av grundarna, Mattias Andersson och en av de tidigare delägarna, Björn Jacobsson ska jobba kvar som anställda.

Alltsammans började i ett hönshus. 1996 grundade Mattias Andersson och Gustav Persson sitt företag Mc-kompaniet och drev då verksamheten i ett gammalt hönshus i Moholm.

I takt med att verksamheten växte så var behovet av en ny lokal stort och ett drygt år senare gick flytten till Väring. Den stora lokal som tidigare hyste Dahlins järnhandel var till salu. Nu fick de i stället 4 000 kvadrat att jobba i, fördelat på butik, verkstad och lager.

– Då var lokalen för stor men nu kan vi knappast expandera mer, det var annat i början när vi startade som 21-åringar, minns Mattias Andersson. Det var bara Suzuki som ville sälja motorcyklar till oss i Sverige, så vi fick ta in importcyklar, berättar han.

Den tiden är förbi och nu är butiken fylld av ”svensksålda” maskiner för både landsväg och terräng. Deras toppsäljare är Kawasaki och KTM-maskiner.

– Vi säljer mest motorcyklar för landsväg som står för 99 procent av vår försäljning, säger Mattias. Men vi säljer även en del äventyrsmaskiner samt fyrhjuliga arbetsfordon.

Vilken typ av cyklar som går bäst för säsongen beror ibland på vilka nyheter olika tillverkare presenterar samt de trender som kommer och går.

– Retrotrenden är hyfsat stabil även om de hojarna kanske inte har de bästa vägegenskaperna alla gånger, men en del kunder vill ha en cool hoj och då köper de en sådan. Andra vill ha en riktig landsvägsmaskin eller en hoj som man kan köra på små grusvägar med, berättar Mattias Andersson.

En viktig del av verksamheten är verkstaden som servar och reparerar skador. En av de nya delägarna håller till just här, verkstadschefen Joakim Ericsson började i företaget redan 1998 och är en av veteranerna på mc-firman.

Under förra året tog han, Magnus Gustafsson och Johan Edlund över företaget, men de är inga dunungar som nya ägare. Sammanlagt har den nya ägartrion jobbat som anställda på Mc-kompaniet i 34 år.

Alltsammans började i ett hönshus. 1996 grundade Mattias Andersson och Gustav Persson sitt företag Mc-kompaniet och drev då verksamheten i ett gammalt hönshus i Moholm.

I takt med att verksamheten växte så var behovet av en ny lokal stort och ett drygt år senare gick flytten till Väring. Den stora lokal som tidigare hyste Dahlins järnhandel var till salu. Nu fick de i stället 4 000 kvadrat att jobba i, fördelat på butik, verkstad och lager.

– Då var lokalen för stor men nu kan vi knappast expandera mer, det var annat i början när vi startade som 21-åringar, minns Mattias Andersson. Det var bara Suzuki som ville sälja motorcyklar till oss i Sverige, så vi fick ta in importcyklar, berättar han.

Den tiden är förbi och nu är butiken fylld av ”svensksålda” maskiner för både landsväg och terräng. Deras toppsäljare är Kawasaki och KTM-maskiner.

– Vi säljer mest motorcyklar för landsväg som står för 99 procent av vår försäljning, säger Mattias. Men vi säljer även en del äventyrsmaskiner samt fyrhjuliga arbetsfordon.

Vilken typ av cyklar som går bäst för säsongen beror ibland på vilka nyheter olika tillverkare presenterar samt de trender som kommer och går.

– Retrotrenden är hyfsat stabil även om de hojarna kanske inte har de bästa vägegenskaperna alla gånger, men en del kunder vill ha en cool hoj och då köper de en sådan. Andra vill ha en riktig landsvägsmaskin eller en hoj som man kan köra på små grusvägar med, berättar Mattias Andersson.

En viktig del av verksamheten är verkstaden som servar och reparerar skador. En av de nya delägarna håller till just här, verkstadschefen Joakim Ericsson började i företaget redan 1998 och är en av veteranerna på mc-firman.

Under förra året tog han, Magnus Gustafsson och Johan Edlund över företaget, men de är inga dunungar som nya ägare. Sammanlagt har den nya ägartrion jobbat som anställda på Mc-kompaniet i 34 år.