29 apr 2016 06:00

29 apr 2016 06:00

Poesin har kommit i skymundan

SKÖVDE: Skaraborgspoeterna vill få fler att läsa och skriva poesi

Att få fler att vilja läsa poesi och skriva själva. Det är Skaraborgspoeternas hörnpelare.
– Jag vill slå ett slag för poesin. Den har kommit i skymundan, säger Tommy Österberg.

Den ideella kulturföreningen Skaraborgspoeterna har funnits sedan 2012 och samma år kom också den första antologin ut. Sedan dess har det blivit ytterligare fyra antologier, en varje år, och en diktsamling av TK Osvald har också getts ut i Skaraborgspoeternas namn.

– Jag vill slå ett slag för poesin. Den har kommit i skymundan. Jag vill att fler ska läsa poesi och skriva själva, säger initiativtagaren Tommy Österberg.

På frågan om det blivit så svarar han lite grand.

– Jag har inte kunnat mäta det, men man hoppas att ska bli så. Vi har blivit lite halvkända kanske, bland dem som sysslar med kultur.

Antologierna, som finns på turistbyråerna i Skövde, Skara och Lidköping, tycker han har fått ett positivt mottagande. Inte minst bland dem som blivit publicerade.

– Jag har inte nekat någon än så länge, alla har kommit med om så bara med en dikt. När jag väljer ser jag till kvalitet, det ska vara lite ovanligt, lite personligt och kanske det som säger läsaren mest. Jag försöker undvika slentrian. Det är flest kvinnor som skriver, jag vet inte varför. Men det är några män med också.

Då och då har Skaraborgspoeterna uppläsning och främst på biblioteken.

– De är vänliga på biblioteken i Skaraborg, bara man är ute i god tid. Vi har varit med på Mångsidiga måndagar en gång i Skövde också.

Det är en skara på fem personer som brukar sköta dessa uppläsningar. I början läste inte Tommy upp sina egna dikter utan andras.

– Men nu får de som ställer upp läsa sina egna dikter. De som sitter hemma får nöja sig med att vara med i antologin.

Att poesin hamnat i skymundan tror Tommy Österberg beror på att den är svår att sälja. Undantaget är om en känd person skriver.

– Jag skriver för att det är så underbart att laborera med ord. Det är som att måla med färg. Det är så kreativt att använda ord. Jag har varit svensklärare och har lärt mig att betrakta texter. Men innan dess skrev jag också. Det var något som slog an en sträng. Det bara kom när jag var tonåring, jag tyckte det var roligt.

Den stora utmaningen nu är att locka yngre till poesin för att säkra återväxten. De som skriver för Skaraborgspoeterna är 50 plus.

– Jag har vänt mig till skolor och kursverksamheter för att få ungdomar att nappa, men det har de inte gjort. Men skriver gör de, på poeter.se. Nätpoesi, där hittar man alla ungdomar, säger Tommy som funderar på hur man ska få dem att vilja vara med i en antologi.

Kärleken går, i Tommy ögon, som en röd tråd genom den senaste antologin. I de tidigare har det varit mycket natur, vackra fåglar och träd.

– Jag önskar att folk lyfter fram känslor mer. Jag säger: Våga! Var inte så respektfulla. Ge er hän! Kör på! Det är mitt råd.

Den ideella kulturföreningen Skaraborgspoeterna har funnits sedan 2012 och samma år kom också den första antologin ut. Sedan dess har det blivit ytterligare fyra antologier, en varje år, och en diktsamling av TK Osvald har också getts ut i Skaraborgspoeternas namn.

– Jag vill slå ett slag för poesin. Den har kommit i skymundan. Jag vill att fler ska läsa poesi och skriva själva, säger initiativtagaren Tommy Österberg.

På frågan om det blivit så svarar han lite grand.

– Jag har inte kunnat mäta det, men man hoppas att ska bli så. Vi har blivit lite halvkända kanske, bland dem som sysslar med kultur.

Antologierna, som finns på turistbyråerna i Skövde, Skara och Lidköping, tycker han har fått ett positivt mottagande. Inte minst bland dem som blivit publicerade.

– Jag har inte nekat någon än så länge, alla har kommit med om så bara med en dikt. När jag väljer ser jag till kvalitet, det ska vara lite ovanligt, lite personligt och kanske det som säger läsaren mest. Jag försöker undvika slentrian. Det är flest kvinnor som skriver, jag vet inte varför. Men det är några män med också.

Då och då har Skaraborgspoeterna uppläsning och främst på biblioteken.

– De är vänliga på biblioteken i Skaraborg, bara man är ute i god tid. Vi har varit med på Mångsidiga måndagar en gång i Skövde också.

Det är en skara på fem personer som brukar sköta dessa uppläsningar. I början läste inte Tommy upp sina egna dikter utan andras.

– Men nu får de som ställer upp läsa sina egna dikter. De som sitter hemma får nöja sig med att vara med i antologin.

Att poesin hamnat i skymundan tror Tommy Österberg beror på att den är svår att sälja. Undantaget är om en känd person skriver.

– Jag skriver för att det är så underbart att laborera med ord. Det är som att måla med färg. Det är så kreativt att använda ord. Jag har varit svensklärare och har lärt mig att betrakta texter. Men innan dess skrev jag också. Det var något som slog an en sträng. Det bara kom när jag var tonåring, jag tyckte det var roligt.

Den stora utmaningen nu är att locka yngre till poesin för att säkra återväxten. De som skriver för Skaraborgspoeterna är 50 plus.

– Jag har vänt mig till skolor och kursverksamheter för att få ungdomar att nappa, men det har de inte gjort. Men skriver gör de, på poeter.se. Nätpoesi, där hittar man alla ungdomar, säger Tommy som funderar på hur man ska få dem att vilja vara med i en antologi.

Kärleken går, i Tommy ögon, som en röd tråd genom den senaste antologin. I de tidigare har det varit mycket natur, vackra fåglar och träd.

– Jag önskar att folk lyfter fram känslor mer. Jag säger: Våga! Var inte så respektfulla. Ge er hän! Kör på! Det är mitt råd.