29 apr 2016 14:02

29 apr 2016 14:02

Varning för vilt på vägarna

SKÖVDE: Fjolårskalvarna stöts bort

Så här års börjar fjolårskalvarna stötas bort och det innebär en ökad risk för viltolyckor.
– Man brukar säga att maj och juni är som mest intensivast, sedan har djuren funnit sig till rätta och lugnat ner sig, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare på Älgskadefondsföreningen.

Varje år stöter dräktiga älgkor och rågetter bort kalvar och kid som de fick förra året. Ofta är avstötningen ganska våldsam med sparkar och stångande. De unga djuren blir förvirrade och vandrar över stora områden för att söka ett nytt hemområde. Det är då många blir påkörda när de korsar vägarna. Enligt Älgskadefondsföreningen kan man historiskt sett se att antalet anmälda viltolyckor för älg och rådjur ökar med cirka 50 procent från april till maj. Förra året slogs det rekord i antalet polisanmälda viltolyckor. Redan efter tre månader i år hade 1700 fler viltolyckor anmälts jämfört med samma period förra året.

– Till stor del beror det på att det finns en stor rådjursstam. Älgar är lite mer i nivå, säger verksamhetsledaren Niclas Dahl.

Hans råd är att vara extra uppmärksam på vad som händer vid sidan av vägen och hålla hastigheten för att hinna bromsa och undvika en olycka om ett djur dyker upp.

Fältinformatören Boris Karlqvist har plockat fram antalet polisrapporterade viltolyckor från Nationella viltskyddsrådet från första januari till 25 april för SLA:s spridningsområde: Skövde 74, varav 63 råddjur, 6 älg och 5 vildsvin. Falköping 83, varav 72 rådjur, 7 älg och 4 vildsvin. Tibro 19, varav 11 rådjur, 3 älg och 5 vildsvin. Karlsborg 24, varav 17 rådjur, 3 älg och 4 vildsvin. Hjo 34, varav 23 rådjur, 3 älg, 4 rådjur och 5 dovhjort.

Vecka 19 är det kampanjvecka och den elfte maj kommer Boris Karlqvist till Skövde med en viltsimulator. Den kommer att stå vid Arena Skövde och med den kan man testa hur det är att krocka med älg och vildsvin. Älgskadefondsföreningen är ideell och rikstäckande och har sedan 1973 verkat för att minska antalet viltolyckor.

Varje år stöter dräktiga älgkor och rågetter bort kalvar och kid som de fick förra året. Ofta är avstötningen ganska våldsam med sparkar och stångande. De unga djuren blir förvirrade och vandrar över stora områden för att söka ett nytt hemområde. Det är då många blir påkörda när de korsar vägarna. Enligt Älgskadefondsföreningen kan man historiskt sett se att antalet anmälda viltolyckor för älg och rådjur ökar med cirka 50 procent från april till maj. Förra året slogs det rekord i antalet polisanmälda viltolyckor. Redan efter tre månader i år hade 1700 fler viltolyckor anmälts jämfört med samma period förra året.

– Till stor del beror det på att det finns en stor rådjursstam. Älgar är lite mer i nivå, säger verksamhetsledaren Niclas Dahl.

Hans råd är att vara extra uppmärksam på vad som händer vid sidan av vägen och hålla hastigheten för att hinna bromsa och undvika en olycka om ett djur dyker upp.

Fältinformatören Boris Karlqvist har plockat fram antalet polisrapporterade viltolyckor från Nationella viltskyddsrådet från första januari till 25 april för SLA:s spridningsområde: Skövde 74, varav 63 råddjur, 6 älg och 5 vildsvin. Falköping 83, varav 72 rådjur, 7 älg och 4 vildsvin. Tibro 19, varav 11 rådjur, 3 älg och 5 vildsvin. Karlsborg 24, varav 17 rådjur, 3 älg och 4 vildsvin. Hjo 34, varav 23 rådjur, 3 älg, 4 rådjur och 5 dovhjort.

Vecka 19 är det kampanjvecka och den elfte maj kommer Boris Karlqvist till Skövde med en viltsimulator. Den kommer att stå vid Arena Skövde och med den kan man testa hur det är att krocka med älg och vildsvin. Älgskadefondsföreningen är ideell och rikstäckande och har sedan 1973 verkat för att minska antalet viltolyckor.