02 maj 2016 13:31

02 maj 2016 13:32

Brandtler om HD-beslutet

SKÖVDE

Högsta Domstolens besked var väntat. det säger advokat Tore Brandtler, familjens ombud genom hela rättsprocessen.
– Det hade varit väldigt konstigt om HD gett ärendet prövningstillstånd, säger Brandtler till SLA.

Skövdeadvokaten Tore Brandtler har hela tiden varit övertygad om att det inte finns något skäl överhuvudtaget för HD att pröva fallet med den morddömde Nerijus Bilevicius.

– Det finns inget prejudicerande i fallet, det har inte begåtts något rättegångsfel och det har heller inte framkommit något nytt sedan rättegången i hovrätten, så inte heller av det skälet skulle HD kunnat ta upp detta. Jag har egentligen aldrig varit orolig.

Inte heller det faktum att det tidigare stått klart att tre justitieråd i HD skulle delta i beslutet oroade Brandtler.

– När jag fick veta att ärendet skulle föredras för tre justitieråd tolkade jag det bara som att man såg allvaret i brottet.

Att Nerijus Bilevicius nytillträdde advokat, Björn Hurtig, som tog över efter sparkade Inger Rönnbäck, försökte så en mängd frö av tvivel i det omfattade överklagandet och antyda att det kunde finnas andra gärningsmän som inte utretts, var inget som imponerade på Brandtler.

– Nej, nej... Det var inget nytt i det.

Tore Brandtler är nöjd över att den rättsliga processen äntligen är över.

– Jag kan säga att detta var även vad familjen hade förväntat sig och också hoppats på. Men även om denna processen är över innebär det ju förstås inte på något sätt att sorgen och saknaden är över för familjen. Familjen har ju heller fortfarande inte fått svar på ”varför”.

Den morddömdes advokat, Björn Hurtig får 178 000 kronor från staten för sitt arbete i samband med överklagandet.

Skövdeadvokaten Tore Brandtler har hela tiden varit övertygad om att det inte finns något skäl överhuvudtaget för HD att pröva fallet med den morddömde Nerijus Bilevicius.

– Det finns inget prejudicerande i fallet, det har inte begåtts något rättegångsfel och det har heller inte framkommit något nytt sedan rättegången i hovrätten, så inte heller av det skälet skulle HD kunnat ta upp detta. Jag har egentligen aldrig varit orolig.

Inte heller det faktum att det tidigare stått klart att tre justitieråd i HD skulle delta i beslutet oroade Brandtler.

– När jag fick veta att ärendet skulle föredras för tre justitieråd tolkade jag det bara som att man såg allvaret i brottet.

Att Nerijus Bilevicius nytillträdde advokat, Björn Hurtig, som tog över efter sparkade Inger Rönnbäck, försökte så en mängd frö av tvivel i det omfattade överklagandet och antyda att det kunde finnas andra gärningsmän som inte utretts, var inget som imponerade på Brandtler.

– Nej, nej... Det var inget nytt i det.

Tore Brandtler är nöjd över att den rättsliga processen äntligen är över.

– Jag kan säga att detta var även vad familjen hade förväntat sig och också hoppats på. Men även om denna processen är över innebär det ju förstås inte på något sätt att sorgen och saknaden är över för familjen. Familjen har ju heller fortfarande inte fått svar på ”varför”.

Den morddömdes advokat, Björn Hurtig får 178 000 kronor från staten för sitt arbete i samband med överklagandet.