02 maj 2016 17:11

02 maj 2016 18:02

Scenverkstan för unga

SKÖVDE: Robert Gustafsson startar Scenverkstan för unga i Skövde

Så heter den workshop med Robert Gustafsson som kommer att dra i gång i Kulturiet under hösten. Ungdomar med anknytning till Skövde kan ansöka om de 16 platser som finns.

– Vi har märkt ett stort intresse när vi har delat ut mitt stipendium Guldnyckeln och nu drar vi i gång det som kallas Scenverkstan, säger Robert Gustafsson. Jag fick ett stort stöd och förtroende från vuxenvärlden en gång i tiden och det är kanske därför jag sitter här i dag.

Robert Gustafsson presenterade sitt projekt i den lokal han fick i present på sin 50-årsdag för två år sedan. Den gamla ungdomsgården i Kulturhuset är nu tillägnat den Skövdebördige komikern och kallas för Kulturiet.

Som tonåring fick han och parhästen Niclas Jensen låna nycklar till olika lokaler i Skövdes kulturhus. Robert Gustafsson berättar att det var som ett andra hem för de båda skoleleverna, teatern var dock den viktigaste platsen. Nu vill Robert Gustafsson ge något tillbaka till Skövdes ungdomar och Scenverkstan ska fungera som en workshop. Under ledning av Niclas Johansson från Skövde musikteater ska de som blir antagna få öva på sina färdigheter inom teater, stand up, dans eller akrobatik.

Under tio veckor ska ungdomarna få jobba med sina teaternummer. Skövde kommun står för kalaset och lägger 50 000 kronor på projektet som innebär att 16 ungdomar i åldern 14-21 år kan söka en av platserna. Ansökningstiden går ut i slutet av augusti.

– Det blir ju första gången vi gör ett sådant här projekt och sedan får vi utvärdera det hela, men det ska bli fantastiskt roligt, säger kulturchef Katarina Strömgren Sandh,

– Vi kommer att jobba på kvällar och helger och efter skoltid, säger Niclas Johansson som ska fungera som kreativ coach. Men vi kanske tar in andra coacher också, det beror på vilka som söker, säger han. Kommer det dansare exempelvis är jag helt rökt, dans och koreografi är inte min starka sida.

I två olika omgångar kommer sedan eleverna att få träffa Robert Gustafsson och det ska utmynna i en föreställning som ska visas i Kulturiet. Ett eller flera nummer ska också presenteras på Skövdes kulturgala i november.

– Jag kommer hit för att finslipa med eleverna under två heldagar med workshop, säger Robert Gustafsson. Jag har även undervisat på Teaterhögskolan i Stockholm och det var det mest ansträngande jag varit med om. Teatereleverna var som hungriga fågelungar som aldrig fick nog, skojar Robert.

– Vi har märkt ett stort intresse när vi har delat ut mitt stipendium Guldnyckeln och nu drar vi i gång det som kallas Scenverkstan, säger Robert Gustafsson. Jag fick ett stort stöd och förtroende från vuxenvärlden en gång i tiden och det är kanske därför jag sitter här i dag.

Robert Gustafsson presenterade sitt projekt i den lokal han fick i present på sin 50-årsdag för två år sedan. Den gamla ungdomsgården i Kulturhuset är nu tillägnat den Skövdebördige komikern och kallas för Kulturiet.

Som tonåring fick han och parhästen Niclas Jensen låna nycklar till olika lokaler i Skövdes kulturhus. Robert Gustafsson berättar att det var som ett andra hem för de båda skoleleverna, teatern var dock den viktigaste platsen. Nu vill Robert Gustafsson ge något tillbaka till Skövdes ungdomar och Scenverkstan ska fungera som en workshop. Under ledning av Niclas Johansson från Skövde musikteater ska de som blir antagna få öva på sina färdigheter inom teater, stand up, dans eller akrobatik.

Under tio veckor ska ungdomarna få jobba med sina teaternummer. Skövde kommun står för kalaset och lägger 50 000 kronor på projektet som innebär att 16 ungdomar i åldern 14-21 år kan söka en av platserna. Ansökningstiden går ut i slutet av augusti.

– Det blir ju första gången vi gör ett sådant här projekt och sedan får vi utvärdera det hela, men det ska bli fantastiskt roligt, säger kulturchef Katarina Strömgren Sandh,

– Vi kommer att jobba på kvällar och helger och efter skoltid, säger Niclas Johansson som ska fungera som kreativ coach. Men vi kanske tar in andra coacher också, det beror på vilka som söker, säger han. Kommer det dansare exempelvis är jag helt rökt, dans och koreografi är inte min starka sida.

I två olika omgångar kommer sedan eleverna att få träffa Robert Gustafsson och det ska utmynna i en föreställning som ska visas i Kulturiet. Ett eller flera nummer ska också presenteras på Skövdes kulturgala i november.

– Jag kommer hit för att finslipa med eleverna under två heldagar med workshop, säger Robert Gustafsson. Jag har även undervisat på Teaterhögskolan i Stockholm och det var det mest ansträngande jag varit med om. Teatereleverna var som hungriga fågelungar som aldrig fick nog, skojar Robert.