04 maj 2016 06:00

04 maj 2016 07:23

Han höll fast vid lögnen

LISA-MORDET: Polis om förhören med Bilevicius

Två domar har slagit fast att Nerijus Bilevicius dödade Lisa Holm. HD såg heller inga prövningsskäl. Men trots massiv bevisning hävdar han att han är oskyldig. Var Bilevicius någon gång ens nära att erkänna eller komma med en förklaring? Niklas Lindström ger en bild av de långa polisförhören med honom.

Rättsprocessen i ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall är över i och med att Högsta Domstolen nekade 36-årige Nerijus Bilevicius prövningstillstånd. Därmed står hovrättens livstidsdom fast.

Både tingsrätt och hovrätt var eniga – det är Nerijus Bilevicius som mördade 17-åriga Skövdeflickan Lisa Holm i Blomberg på Kinnekulle den 7 juni förra året. Den tekniska bevisningen med dna-spår från honom på Lisas kläder var det avgörande för de fällande domarna, även om denna också fick stöd av andra uppgifter.

Inga svar

Men trots de tydliga domarna har Bilevicus stått fast vid samma berättelse – han har aldrig träffat Lisa.

Kriminalinspektör Niklas Lindström har suttit mitt emot honom under de många förhören, sammanlagt i över tio timmar. Fick han som förhörsledare någon känsla av att mannen, nu en dömd mördare, ville erkänna eller komma med någon förklaring till dna-spåren?

– Jag vet inte hur man ska tolka hans agerande, men i de två första förhören tyckte jag att han var osäker och vacklande i sina svar. Man såg hur han funderade och om han någon gång skulle berättat något var det enligt min bedömning i dessa förhör.

Lögnen kom till

– När man nu ser tillbaka på utredningen, domarna i tingsrätten och hovrätten och även beslutet från HD, kan man dra slutsatsen att det var då han funderade ut lögnen.

Och när Bilevicius hade bestämt sig för en version stod han fast vid den – oavsett vad polisen presenterade för uppgifter som pekade mot honom.

– I de senare förhören kom svaren snabbare, utan betänketid.

Under rättegången i hovrätten fick Niklas Lindström kritik från försvaret gällande sin förhörsteknik – Bilevicius hade utsatts för ”otillbörlig press”.

– När man kallar in en pensionerad polis som inte ens bemödar sig med att lyssna på förhöret utan bara läser det, tycker jag att det blev mest en smutskastning av vårt arbete. Vi ska givetvis bli granskade, men i det här fallet blev det ett olustigt inslag som riktade fokus på saker som inte var relevanta i ett för övrigt fruktansvärt ärende. Han erkände ju ingenting!

Niklas Lindström säger att beslutet från HD var skönt – och väntat.

– Det var också ett besked om att vi inte förbisett något i utredningen.

Utredning väntar

Inom kort kommer Bilevicius att föras från häktet till Kumlaanstaltens riksmottagning. Enligt Kriminalvårdens hemsida kommer alla män som har dömts till fängelse i minst fyra år dit, där väntar en flera veckor lång utredning innan ett beslut fattas om vilken anstalt han ska hamna på.

Rättsprocessen i ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall är över i och med att Högsta Domstolen nekade 36-årige Nerijus Bilevicius prövningstillstånd. Därmed står hovrättens livstidsdom fast.

Både tingsrätt och hovrätt var eniga – det är Nerijus Bilevicius som mördade 17-åriga Skövdeflickan Lisa Holm i Blomberg på Kinnekulle den 7 juni förra året. Den tekniska bevisningen med dna-spår från honom på Lisas kläder var det avgörande för de fällande domarna, även om denna också fick stöd av andra uppgifter.

Inga svar

Men trots de tydliga domarna har Bilevicus stått fast vid samma berättelse – han har aldrig träffat Lisa.

Kriminalinspektör Niklas Lindström har suttit mitt emot honom under de många förhören, sammanlagt i över tio timmar. Fick han som förhörsledare någon känsla av att mannen, nu en dömd mördare, ville erkänna eller komma med någon förklaring till dna-spåren?

– Jag vet inte hur man ska tolka hans agerande, men i de två första förhören tyckte jag att han var osäker och vacklande i sina svar. Man såg hur han funderade och om han någon gång skulle berättat något var det enligt min bedömning i dessa förhör.

Lögnen kom till

– När man nu ser tillbaka på utredningen, domarna i tingsrätten och hovrätten och även beslutet från HD, kan man dra slutsatsen att det var då han funderade ut lögnen.

Och när Bilevicius hade bestämt sig för en version stod han fast vid den – oavsett vad polisen presenterade för uppgifter som pekade mot honom.

– I de senare förhören kom svaren snabbare, utan betänketid.

Under rättegången i hovrätten fick Niklas Lindström kritik från försvaret gällande sin förhörsteknik – Bilevicius hade utsatts för ”otillbörlig press”.

– När man kallar in en pensionerad polis som inte ens bemödar sig med att lyssna på förhöret utan bara läser det, tycker jag att det blev mest en smutskastning av vårt arbete. Vi ska givetvis bli granskade, men i det här fallet blev det ett olustigt inslag som riktade fokus på saker som inte var relevanta i ett för övrigt fruktansvärt ärende. Han erkände ju ingenting!

Niklas Lindström säger att beslutet från HD var skönt – och väntat.

– Det var också ett besked om att vi inte förbisett något i utredningen.

Utredning väntar

Inom kort kommer Bilevicius att föras från häktet till Kumlaanstaltens riksmottagning. Enligt Kriminalvårdens hemsida kommer alla män som har dömts till fängelse i minst fyra år dit, där väntar en flera veckor lång utredning innan ett beslut fattas om vilken anstalt han ska hamna på.