04 maj 2016 06:00

04 maj 2016 06:00

Trädgårdsfest på årets Östenrunda

SKÖVDE: Konst och kulturdagarna runt sjön Östen firar 10 år

Årets upplaga av konst och kulturdagar runt sjön Östen går i festens tecken när evenemanget firar tio år. En nyhet för året är ökade öppettider, konst och kulturdagarna pågår nu torsdag till lördag.

Årets tema är trädgårdsfest och mycket riktigt blir det en festlig avslutning på lördagskvällen på just det temat. I Prästbolets trädgård i Flistad blir det trädgårdsfest som avslutning på kulturdagarna och som underhållning kommer herr och fru Hackspett att framträda här.

Nya besöksmål

Några nya besöksmål har tillkommit inför årets upplaga av kulturdagarna och det är Stommen i Frösve, Hjälstads kyrka och Vallby Sörgården, för att nämna några exempel.

Som vanligt finns det ett brett utbud av olika aktiviteter och besöksmål under helgen. Hantverkare och konstnärer har öppet hus, och på flera ställen kan man ta en fika eller äta mat.

Några exempel på besöksmål är Böckernas hus i Tidan, Bennys trädgårdsjärnväg, Smen i Skalkarike och målarstugan i Götlunda. På Östergården visas textilt återbruk samt konst med Målam-gruppen från Skövde som visar oljor och akvarell.

Under lördagen anordnas cykeldagen runt sjön Östen, då kan man trampa runt i sin egen takt efter en cykelkarta som finns hos alla utställare. Start för cykelloppet är vid idrottsplatsen i Tidan eller på Logården.

Logården

Vid Logården i Odensåker är även en mängd olika utställare samlade. Keramik och glasfusing visas, och de fyra damerna i Borgundagruppen ställer ut olika föremål i virkat och stickat samt konst i monotypi.

I smedjan vid gamla fågeltornet visas oljemåleri och silversmide och Evert Andersson visar sina hemtillverkade fågelholkar. I Horns bygdegård visas ett smakprov från alla deltagare i form av en samlingsutställning.

Årets tema är trädgårdsfest och mycket riktigt blir det en festlig avslutning på lördagskvällen på just det temat. I Prästbolets trädgård i Flistad blir det trädgårdsfest som avslutning på kulturdagarna och som underhållning kommer herr och fru Hackspett att framträda här.

Nya besöksmål

Några nya besöksmål har tillkommit inför årets upplaga av kulturdagarna och det är Stommen i Frösve, Hjälstads kyrka och Vallby Sörgården, för att nämna några exempel.

Som vanligt finns det ett brett utbud av olika aktiviteter och besöksmål under helgen. Hantverkare och konstnärer har öppet hus, och på flera ställen kan man ta en fika eller äta mat.

Några exempel på besöksmål är Böckernas hus i Tidan, Bennys trädgårdsjärnväg, Smen i Skalkarike och målarstugan i Götlunda. På Östergården visas textilt återbruk samt konst med Målam-gruppen från Skövde som visar oljor och akvarell.

Under lördagen anordnas cykeldagen runt sjön Östen, då kan man trampa runt i sin egen takt efter en cykelkarta som finns hos alla utställare. Start för cykelloppet är vid idrottsplatsen i Tidan eller på Logården.

Logården

Vid Logården i Odensåker är även en mängd olika utställare samlade. Keramik och glasfusing visas, och de fyra damerna i Borgundagruppen ställer ut olika föremål i virkat och stickat samt konst i monotypi.

I smedjan vid gamla fågeltornet visas oljemåleri och silversmide och Evert Andersson visar sina hemtillverkade fågelholkar. I Horns bygdegård visas ett smakprov från alla deltagare i form av en samlingsutställning.