06 maj 2016 13:36

06 maj 2016 13:36

Hon har fastnat för koppargrafik

SKÖVDE: Maria Amsjö ställer ut

Maria Amsjö såg en kvinna som ledde en pytteliten häst och så små hästar visste hon nästan inte att det fanns. Det resulterade i en bild som nu visas i hennes första separatutställning i Skövde på Skaraborgs konstgrafiska verkstad.

Maria Amsjö är ursprungligen från Göteborg och har bott i Skövde i sex år. Sedan tre år är hon medlem i Skaraborgs konstgrafiska verkstad där hon nu ställer ut separat för första gången i galleriet ”Ett rum och fyra fönster”.

– Det känns bra, nu var det dags, konstaterar hon med ett leende.

Hon har gjort bilder så länge hon kan minnas, i 20-årsåldern lärde hon sig grunderna i koppargrafik och på senare år har hon tagit upp det igen.

– Jag tycker väldigt mycket om hantverket, att få färg på händerna, närkontakten med plåten.

I utställningen är det främst koppargrafik som visas.

– Att jag är från västkusten kan man säkert se i mina bilder. Kanske har det till och med blivit förstärkt sedan jag flyttade hit. Det är mycket hav och fåglar.

Förutom det är det mycket drömmar och berättelser. Hon har alltid fascinerats av sagor och myter.

– Jämfört med vad jag gjort tidigare så är det här lite mer personligt. Inte lika mycket mytologiskt utan mer personliga drömmar och gamla människors berättelser från bohuslän.

Hon visar en bild som heter Glömska och som handlar om en person i släkten. Kvinnan har väldigt långt hår som nästan växer ut i marken. I verkligheten var det dock inte riktigt så. Alla Maria Amsjös verk har titlar och hon har funderat på om hon skulle ge utställningen en titel eller inte.

– Jag är lite varsam med det, jag vill inte styra för mycket. Mina bilder är väldigt berättande. Det skulle kunna vara Drömmar och vatten. Och djur, det är mycket djur i mina bilder.

Utställningen öppnar den 7 maj och visas till den 28 maj.

Maria Amsjö är ursprungligen från Göteborg och har bott i Skövde i sex år. Sedan tre år är hon medlem i Skaraborgs konstgrafiska verkstad där hon nu ställer ut separat för första gången i galleriet ”Ett rum och fyra fönster”.

– Det känns bra, nu var det dags, konstaterar hon med ett leende.

Hon har gjort bilder så länge hon kan minnas, i 20-årsåldern lärde hon sig grunderna i koppargrafik och på senare år har hon tagit upp det igen.

– Jag tycker väldigt mycket om hantverket, att få färg på händerna, närkontakten med plåten.

I utställningen är det främst koppargrafik som visas.

– Att jag är från västkusten kan man säkert se i mina bilder. Kanske har det till och med blivit förstärkt sedan jag flyttade hit. Det är mycket hav och fåglar.

Förutom det är det mycket drömmar och berättelser. Hon har alltid fascinerats av sagor och myter.

– Jämfört med vad jag gjort tidigare så är det här lite mer personligt. Inte lika mycket mytologiskt utan mer personliga drömmar och gamla människors berättelser från bohuslän.

Hon visar en bild som heter Glömska och som handlar om en person i släkten. Kvinnan har väldigt långt hår som nästan växer ut i marken. I verkligheten var det dock inte riktigt så. Alla Maria Amsjös verk har titlar och hon har funderat på om hon skulle ge utställningen en titel eller inte.

– Jag är lite varsam med det, jag vill inte styra för mycket. Mina bilder är väldigt berättande. Det skulle kunna vara Drömmar och vatten. Och djur, det är mycket djur i mina bilder.

Utställningen öppnar den 7 maj och visas till den 28 maj.