06 maj 2016 15:50

06 maj 2016 15:50

Misstänkta på väg hit

SKÖVDE: Framgångsrikt polisarbete i traktorstöldshärva

De fyra litauer som misstänks i den omfattade traktorstöldshärvan kan nu vara på väg till Sverige och det kan bli häktningsförhandlingar i Skövde inom kort. Nu utreds också om de tillsammans med de två redan häktade kan ligga bakom fler stölder – totalt finns 92 ärenden i landet.

Det som har vuxit till en jätteutredning började med en stöld av två John Deere-taktorer och en teleskoplastare, allt sammanlagt värt flera miljoner kronor, från en gård utanför Skövde i december. Polisen kunde slå till mot gärningsmännen när de förflyttat sig till Lerdala, då stod lastaren på ett släp, kopplad till en lastbil. Men traktorerna var redan bortforslade. Polisen grep två litauiska män, de häktades två dagar senare, men ytterligare två som fanns på platsen hann fly. Polisen kontaktade snabbt tull- och gränspolis och rederier, men männen kom undan.

Men polisen har arbetat vidare och detta har gett resultat. I mars kunde ytterligare fyra män häktas i sin frånvaro. De greps i april i Litauen och sedan dess har polis och åklagare i Skövde väntat på att de ska föras hit. En europeisk arresteringsorder utfärdades, till denna bifogades häktningsbeslutet från Skaraborgs tingsrätt. Men ärendet måste ändå gå igenom litauisk domstol.

Förs till Skövde

– Men nu har vi fått indikationer på att de ändå är på väg att föras hit, säger Magnus Karlsson vid Skövdepolisen.

– De anländer inte på en gång, men troligen kommer åtminstone någon av dem i nästa vecka. Då blir det i så fall häktningsförhandling. Häktningen måste ju prövas av domstolen igen.

92 stölder

När de fyra är på plats fortsätter polisen sitt arbete med att utreda om de tillsammans med de två redan häktade kan vara inblandade i fler stölder än de de redan misstänks för – stölden i Skövde och även stölder ibland annat Kumla och Stockholm.

– Vi har totalt 92 ärenden i hela landet. Framför allt är det stölder av John Deere-traktorer men även andra jordbruksmaskiner. De här sex kan ingå i en gruppering som sysslar med organiserad utförsel ur Sverige av jordbruksmaskiner. Men vi tror inte att de kan ha klarat av att begå alla de 92 stölderna själva.

De två Skövdetraktorerna har återfunnits utanför staden Klaipeda i Litauen.

Polisen lyckades identifiera dem trots att de hade försetts med bland annat nya chassinummer.

De hittades i en byggnad som polisen misstänker används just för att avidentifiera alla stulna fordon innan de säljs vidare.

Det som har vuxit till en jätteutredning började med en stöld av två John Deere-taktorer och en teleskoplastare, allt sammanlagt värt flera miljoner kronor, från en gård utanför Skövde i december. Polisen kunde slå till mot gärningsmännen när de förflyttat sig till Lerdala, då stod lastaren på ett släp, kopplad till en lastbil. Men traktorerna var redan bortforslade. Polisen grep två litauiska män, de häktades två dagar senare, men ytterligare två som fanns på platsen hann fly. Polisen kontaktade snabbt tull- och gränspolis och rederier, men männen kom undan.

Men polisen har arbetat vidare och detta har gett resultat. I mars kunde ytterligare fyra män häktas i sin frånvaro. De greps i april i Litauen och sedan dess har polis och åklagare i Skövde väntat på att de ska föras hit. En europeisk arresteringsorder utfärdades, till denna bifogades häktningsbeslutet från Skaraborgs tingsrätt. Men ärendet måste ändå gå igenom litauisk domstol.

Förs till Skövde

– Men nu har vi fått indikationer på att de ändå är på väg att föras hit, säger Magnus Karlsson vid Skövdepolisen.

– De anländer inte på en gång, men troligen kommer åtminstone någon av dem i nästa vecka. Då blir det i så fall häktningsförhandling. Häktningen måste ju prövas av domstolen igen.

92 stölder

När de fyra är på plats fortsätter polisen sitt arbete med att utreda om de tillsammans med de två redan häktade kan vara inblandade i fler stölder än de de redan misstänks för – stölden i Skövde och även stölder ibland annat Kumla och Stockholm.

– Vi har totalt 92 ärenden i hela landet. Framför allt är det stölder av John Deere-traktorer men även andra jordbruksmaskiner. De här sex kan ingå i en gruppering som sysslar med organiserad utförsel ur Sverige av jordbruksmaskiner. Men vi tror inte att de kan ha klarat av att begå alla de 92 stölderna själva.

De två Skövdetraktorerna har återfunnits utanför staden Klaipeda i Litauen.

Polisen lyckades identifiera dem trots att de hade försetts med bland annat nya chassinummer.

De hittades i en byggnad som polisen misstänker används just för att avidentifiera alla stulna fordon innan de säljs vidare.