10 maj 2016 15:47

10 maj 2016 16:11

Förnekade traktorstölder

HÄKTNING: Häktad i traktorstöldshärvan

En av de fyra litauer som varit häktade i sin frånvaro misstänkta för inblandning i traktorstöldshärvan har nu förts till Skövde. På tisdagen beslutade Skaraborgs tingsrätt att han ska vara fortsatt häktad. Mannen nekar till brott.

Det som har vuxit till en jätteutredning började med en stöld av två John Deere-taktorer och en teleskoplastare, allt sammanlagt värt flera miljoner kronor, från en gård utanför Skövde i december. Två av gärningsmännen greps senare samma dag och de har också varit häktade sedan dess. På tisdagen begärde åklagaren om förlängd åtalstid gällande de två till och med den 24 maj, detta eftersom ytterligare fyra män som varit misstänkta för delaktighet i traktorstöldshärvan och som har varit häktade i sin frånvaro greps i Litauen för en tid sedan.

En av dem fördes till Skövde i dagarna och på tisdagen hölls häktningsförhandling mot honom. Vice chefsåklagare Marianne Aldén begärde att han skulle vara fortsatt häktad, han har ju varit häktad i sin frånvaro tidigare. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i flera fall, bland annat stölden i Skövde i december.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar på begäran av åklagaren med hänvisning till förundersökningssekretess. Under den offentliga delen av förhandlingen förnekade mannen brott.

Skaraborgs tingsrätt beslutade att mannen skulle häktas, åtal ska komma om två veckor.

När häktningsförhandlingar kan hållas mot övriga tre är oklart.

– De ska i alla fall vara på ingång enligt uppgifter som nått mig, men de är ännu inte i Sverige, säger Marianne Aldén till SLA.

När de fyra är på plats fortsätter polisen att utreda om de tillsammans med de andra två kan vara inblandade i fler stölder än de de redan misstänks för. Totalt finns 92 ärenden i hela landet som rör stölder av John Deere-traktorer men även andra jordbruksmaskiner.

Det som har vuxit till en jätteutredning började med en stöld av två John Deere-taktorer och en teleskoplastare, allt sammanlagt värt flera miljoner kronor, från en gård utanför Skövde i december. Två av gärningsmännen greps senare samma dag och de har också varit häktade sedan dess. På tisdagen begärde åklagaren om förlängd åtalstid gällande de två till och med den 24 maj, detta eftersom ytterligare fyra män som varit misstänkta för delaktighet i traktorstöldshärvan och som har varit häktade i sin frånvaro greps i Litauen för en tid sedan.

En av dem fördes till Skövde i dagarna och på tisdagen hölls häktningsförhandling mot honom. Vice chefsåklagare Marianne Aldén begärde att han skulle vara fortsatt häktad, han har ju varit häktad i sin frånvaro tidigare. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i flera fall, bland annat stölden i Skövde i december.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar på begäran av åklagaren med hänvisning till förundersökningssekretess. Under den offentliga delen av förhandlingen förnekade mannen brott.

Skaraborgs tingsrätt beslutade att mannen skulle häktas, åtal ska komma om två veckor.

När häktningsförhandlingar kan hållas mot övriga tre är oklart.

– De ska i alla fall vara på ingång enligt uppgifter som nått mig, men de är ännu inte i Sverige, säger Marianne Aldén till SLA.

När de fyra är på plats fortsätter polisen att utreda om de tillsammans med de andra två kan vara inblandade i fler stölder än de de redan misstänks för. Totalt finns 92 ärenden i hela landet som rör stölder av John Deere-traktorer men även andra jordbruksmaskiner.