10 maj 2016 17:15

10 maj 2016 17:15

Fritidshemmens dag firad med lek

SKÖVDE: Kavelbroelever ledde Fritidshemmens dag på Eriksdalsskolan

Fritidshemmens dag firades på Eriksdalsskolan under tisdagen. För barnen på fritidsavdelningen där blev det extra festligt när elever på barn- och fritidsprogrammet vid Kavelbrogymnasiet fixade en riktig lekdag. Med ballongdart och lakansfotboll var det full fart på skolgården.

Fritidshemmens dag firas årligen ända sedan 1997 och på Eriksdalsskolan är årets tema identitet, som är ett av de olika värdegrundsord man använder på skolan.

Praktik

Under tisdagseftermiddagen blev det en extra festlig dag på skolans fritidshem när praktiserande elever från Kavelbrogymnasiet tog ansvar för aktiviteterna.

De 25 eleverna i årskurs två på barn- och fritidsprogrammet hade till uppgift att själva hitta på olika lekar och att själva leda aktiviteterna. Eleverna har förut haft praktik på förskolor och fritidshem, men nu är det första gången de själva får leda en stor grupp.

– Nu får eleverna planera, genomföra och sedan utvärdera den här dagen, säger läraren Elisabeth Carlbo. De får lära sig om samarbete och om lekens betydelse och idag får de leda cirka 100 barn från fritidshemmet här på Eriksdalsskolan.

Mellis

Det går inte att leka på tom mage så för dagen serveras dagens mellanmål ute på skolgården, en lång kö med barn och gymnasieelever ringlar fram mot den provisoriska serveringen där hamburgare, morötter och annat gott står på menyn.

Fritidsbarnen är uppdelade i sex olika grupper där alla fått ett färgband om handleden för att visa vilken grupp de tillhör.

En fartfylld lek är kortlekstafetten där den som drar bäst kort får leda stafetten. Att vända ett lakan med ett dussin fritidsbarn stående på filten verkar vara en knepig uppgift, men ska pedagogiskt lära barnen att samarbeta om en gemensam uppgift.

Under ballongdarten står alla barn i ett ganska prydligt led när de ska pricka ballonger med dartpilar. Pilar flyger lite hit och dit, men många pangar också en ballong på kuppen.

Fritidshemmens dag firas årligen ända sedan 1997 och på Eriksdalsskolan är årets tema identitet, som är ett av de olika värdegrundsord man använder på skolan.

Praktik

Under tisdagseftermiddagen blev det en extra festlig dag på skolans fritidshem när praktiserande elever från Kavelbrogymnasiet tog ansvar för aktiviteterna.

De 25 eleverna i årskurs två på barn- och fritidsprogrammet hade till uppgift att själva hitta på olika lekar och att själva leda aktiviteterna. Eleverna har förut haft praktik på förskolor och fritidshem, men nu är det första gången de själva får leda en stor grupp.

– Nu får eleverna planera, genomföra och sedan utvärdera den här dagen, säger läraren Elisabeth Carlbo. De får lära sig om samarbete och om lekens betydelse och idag får de leda cirka 100 barn från fritidshemmet här på Eriksdalsskolan.

Mellis

Det går inte att leka på tom mage så för dagen serveras dagens mellanmål ute på skolgården, en lång kö med barn och gymnasieelever ringlar fram mot den provisoriska serveringen där hamburgare, morötter och annat gott står på menyn.

Fritidsbarnen är uppdelade i sex olika grupper där alla fått ett färgband om handleden för att visa vilken grupp de tillhör.

En fartfylld lek är kortlekstafetten där den som drar bäst kort får leda stafetten. Att vända ett lakan med ett dussin fritidsbarn stående på filten verkar vara en knepig uppgift, men ska pedagogiskt lära barnen att samarbeta om en gemensam uppgift.

Under ballongdarten står alla barn i ett ganska prydligt led när de ska pricka ballonger med dartpilar. Pilar flyger lite hit och dit, men många pangar också en ballong på kuppen.