10 maj 2016 11:22

10 maj 2016 11:22

Häktningsförhandling i traktorärendet

SKÖVDE

En av de fyra litauer som är häktade i sin frånvaro misstänkta för inblandning i traktorstöldshärvan har nu förts till Skövde. Häktningsförhandling mot honom kommer att hållas i eftermiddag.

Det som har vuxit till en jätteutredning började med en stöld av två John Deere-taktorer och en teleskoplastare, allt sammanlagt värt flera miljoner kronor, från en gård utanför Skövde i december.

Två av gärningsmännen greps senare samma dag och de har också varit häktade sedan dess. På tisdagen begärde åklagaren att om förlängd åtalstid gällande de två till och med den 24 maj. Detta eftersom ytterligare fyra män som varit misstänkta för delaktighet i traktorstöldshärvan och som har varit häktade i sin frånvaro greps i Litauen för en tid sedan. Polis och åklagare har sedan dess väntat på att de ska föras till Sverige och Skövde.

– Nu har en av dem anlänt och det blir häktningsförhandling under tisdagen, säger vice chefsåklagare Marianne Aldén till SLA.

– Övriga tre ska vara på ingång enligt uppgifter som nått mig, men de är ännu inte i Sverige.

När de fyra är på plats fortsätter polisen sitt arbete med att utreda om de tillsammans med de två redan häktade kan vara inblandade i fler stölder än de de redan misstänks för – stölden i Skövde och även stölder ibland annat Kumla och Stockholm.

”Vi har totalt 92 ärenden i hela landet. Framför allt är det stölder av John Deere-traktorer men även andra jordbruksmaskiner. De här sex kan ingå i en gruppering som sysslar med organiserad utförsel ur Sverige av jordbruksmaskiner. Men vi tror inte att de kan ha klarat av att begå alla de 92 stölderna själva”, sade Magnus Karlsson vid Skövdepolisen till SLA nyligen.

Det som har vuxit till en jätteutredning började med en stöld av två John Deere-taktorer och en teleskoplastare, allt sammanlagt värt flera miljoner kronor, från en gård utanför Skövde i december.

Två av gärningsmännen greps senare samma dag och de har också varit häktade sedan dess. På tisdagen begärde åklagaren att om förlängd åtalstid gällande de två till och med den 24 maj. Detta eftersom ytterligare fyra män som varit misstänkta för delaktighet i traktorstöldshärvan och som har varit häktade i sin frånvaro greps i Litauen för en tid sedan. Polis och åklagare har sedan dess väntat på att de ska föras till Sverige och Skövde.

– Nu har en av dem anlänt och det blir häktningsförhandling under tisdagen, säger vice chefsåklagare Marianne Aldén till SLA.

– Övriga tre ska vara på ingång enligt uppgifter som nått mig, men de är ännu inte i Sverige.

När de fyra är på plats fortsätter polisen sitt arbete med att utreda om de tillsammans med de två redan häktade kan vara inblandade i fler stölder än de de redan misstänks för – stölden i Skövde och även stölder ibland annat Kumla och Stockholm.

”Vi har totalt 92 ärenden i hela landet. Framför allt är det stölder av John Deere-traktorer men även andra jordbruksmaskiner. De här sex kan ingå i en gruppering som sysslar med organiserad utförsel ur Sverige av jordbruksmaskiner. Men vi tror inte att de kan ha klarat av att begå alla de 92 stölderna själva”, sade Magnus Karlsson vid Skövdepolisen till SLA nyligen.