10 maj 2016 07:49

10 maj 2016 07:49

Norrsken över Skövde

SKÖVDE

Det händer inte ofta, men norrsken förekommer även i södra Sverige. Skövdefotografen Tobias Andersson lyckades fånga fenomenet på bild.

Andersson hade kameran redo under natten till måndagen, då norrskenet var synligt över Skövde. Bilden är tagen vid den södra infarten till Stöpen vid väg 26 mot Mariestad vid klockan 01.30.

– Jag är ju ingen norrskensexpert men rent spontant känns det ganska unikt att se norrsken över Skövde i maj månad. Dessutom hade jag shorts på mig, senast jag plåtade norrsken hade jag dubbla långkallingar och pälsmössa, säger Tobias.

Enligt SMHI uppstår norrsken, eller polarsken som det också kallas, när laddade partiklar (vanligen elektroner) från solen (solvinden) faller in mot den översta delen av jordatmosfären på 100–400 km höjd. Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför atmosfären längs en oval runt vardera magnetiska polen, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet.

Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar vidgas ovalen och förskjuts då mot lägre breddgrader och polarskenet blir samtidigt intensivare. Det är vid sådana tillfällen man kan se norrsken i södra Sverige och ibland ännu sydligare.

Andersson hade kameran redo under natten till måndagen, då norrskenet var synligt över Skövde. Bilden är tagen vid den södra infarten till Stöpen vid väg 26 mot Mariestad vid klockan 01.30.

– Jag är ju ingen norrskensexpert men rent spontant känns det ganska unikt att se norrsken över Skövde i maj månad. Dessutom hade jag shorts på mig, senast jag plåtade norrsken hade jag dubbla långkallingar och pälsmössa, säger Tobias.

Enligt SMHI uppstår norrsken, eller polarsken som det också kallas, när laddade partiklar (vanligen elektroner) från solen (solvinden) faller in mot den översta delen av jordatmosfären på 100–400 km höjd. Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför atmosfären längs en oval runt vardera magnetiska polen, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet.

Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar vidgas ovalen och förskjuts då mot lägre breddgrader och polarskenet blir samtidigt intensivare. Det är vid sådana tillfällen man kan se norrsken i södra Sverige och ibland ännu sydligare.