11 maj 2016 06:00

11 maj 2016 06:00

Om livet som mamma

SKÖVDE: Sofia Kråka ställer ut på Konstfacks vårutställning

Skövdebördiga Sofia Kråka tillhör de 177 avgångsstudenterna på Konstfack i Stockholm. Under vårutställningen som öppnar på torsdag visar hon sitt projekt ” Sen var vi alltså mammor” som berättar om tiden som mammaledig, med bilder och intervjuer ger hon en bild av kvinnors erfarenheter som mödrar.

Konstfacks vårutställning blir en mångfald i upplevelser när de 177 master- och kandidatstudenterna från 15 olika program vid skolan visar sina verk.

Sofia Kråka som ursprungligen är från Skövde är en av dem som nu visar sitt masterarbete inom fri konst på vårutställningen i Stockholm. Hon är född 1987 och innan utbildningen på Konstfack gick hon en förberedande kurs vid Lunds konst och designskola.

– Efter två år i Lund som sökte jag till Konstfack och jag kom in direkt, berättar Sofia Kråka. Projektet jag ska visa på utställningen heter ” sen var vi alltså mammor” som jag började arbeta med när jag var mammaledig.

Arbetet hon gjort handlar om hur det är att vara kvinna och mamma ur ett självupplevt perspektiv.

Med målningar i det lilla formatet får man följa hennes vardag som mammaledig med lille Frank, när han sov fick hon tid över att måla.

– Det är pyttesmå bilder som jag målade hemma vid köksbordet, berättar Sofia. Det är vardagsbilder som utgår från mitt eget hem och situation, typiska hemmabilder med en vardaglig ton.

Sofia Kråka har även intervjuat ett 50-tal andra nyblivna mammor om deras liv och om vad som rör sig i deras tankar.

Resultatet visar hon på vårutställningen med en väggmålning och två stora kollage som innehåller anteckningar, målningar, citat och fraser som blivit viktiga för henne. Med ett 30-tal små bilder lyfter hon fram en vardag i förändring.

– Jag har samlat på mig ett förråd av verkliga berättelser från en extremt omvälvande tid, när man blir mamma och förändras som människa, säger hon.

Konstfacks vårutställning blir en mångfald i upplevelser när de 177 master- och kandidatstudenterna från 15 olika program vid skolan visar sina verk.

Sofia Kråka som ursprungligen är från Skövde är en av dem som nu visar sitt masterarbete inom fri konst på vårutställningen i Stockholm. Hon är född 1987 och innan utbildningen på Konstfack gick hon en förberedande kurs vid Lunds konst och designskola.

– Efter två år i Lund som sökte jag till Konstfack och jag kom in direkt, berättar Sofia Kråka. Projektet jag ska visa på utställningen heter ” sen var vi alltså mammor” som jag började arbeta med när jag var mammaledig.

Arbetet hon gjort handlar om hur det är att vara kvinna och mamma ur ett självupplevt perspektiv.

Med målningar i det lilla formatet får man följa hennes vardag som mammaledig med lille Frank, när han sov fick hon tid över att måla.

– Det är pyttesmå bilder som jag målade hemma vid köksbordet, berättar Sofia. Det är vardagsbilder som utgår från mitt eget hem och situation, typiska hemmabilder med en vardaglig ton.

Sofia Kråka har även intervjuat ett 50-tal andra nyblivna mammor om deras liv och om vad som rör sig i deras tankar.

Resultatet visar hon på vårutställningen med en väggmålning och två stora kollage som innehåller anteckningar, målningar, citat och fraser som blivit viktiga för henne. Med ett 30-tal små bilder lyfter hon fram en vardag i förändring.

– Jag har samlat på mig ett förråd av verkliga berättelser från en extremt omvälvande tid, när man blir mamma och förändras som människa, säger hon.